Minden csepp számít: 5 esővíz hasznosítási tipp
Minden csepp számít: 5 esővíz hasznosítási tipp

A tegnapi Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából a Wavin Magyarország a Magyar Természetvédők Szövetségével összegyűjtött néhány tippet az esővíz hasznosításra. Az esővíz azért is fontos téma, mert vízhiány az egyik legnagyobb környezetvédelmi probléma, melyet alternatív megoldásokkal lehet mérsékelni.

  1. Házi vízrendszerünket érdemes úgy kialakítani, hogy az összegyűjtött esővizet a locsolás mellett más célokra is felhasználhassuk, például mosás vagy WC öblítés. Ehhez egy elkülönített vízvezetékrendszert szükséges építeni annak érdekében, hogy az esővíz ne keveredjen az ivóvízzel. A nem hasznosított esővíz a szennyvízzel sem keveredhet, hiszen úgy túlterhelheti a csatornahálózatot. A megfelelő rendszer kialakításával akár felére csökkenthetjük az otthoni vezetékes ivóvíz mennyiségét.
  2. A hirtelen érkező, nagy mennyiségű esőzéseket általában hosszú aszályos időszakok követik. A nagy esőzések során lehulló csapadékot leginkább olyan esővíztároló, -szikkasztó rendszerek segítségevel tudjuk hasznosítani, amelyek a csapadékot a föld alá vezetik, innen pedig a fel nem használt mennyiség a talajba fokozatosan szivároghat.
  3. Fontos rendszeresen tisztítani az ereszeket, csatornákat, ha kell, alkalmazzunk lombfogó hálót. Gondoskodjunk a házunk előtti vízelvezető árkok, hidak, átereszek tisztántartásáról is a tavaszi nagytakarítás során.
  4. A vízelvezetés során érdemes műanyag szikkasztó blokkban is gondolkodni: a kulé kavics vízfelvevő képessége térfogatának kb. 30%-a, addig egy műanyag szikkasztó blokk esetében 95% ez az arány, tehát jóval nagyobb kapacitással bír.
  5. Okos vezérléssel előre felkészülhetünk az időjárási anomáliákra.

(magyarmezogazdasag.hu)

search icon