Minden hatodik őshonos fafajt a kihalás fenyegeti az Egyesült Államokban
Minden hatodik őshonos fafajt a kihalás fenyegeti az Egyesült Államokban

A Chicago mellett található Morton Arborétum kutatócsoportja az elmúlt években átfogó felmérést készített az Egyesült Államok területén élő őshonos fafajokat fenyegető veszélyekről. A Plants, People, Planet című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmányukban arról számolnak be, hogy a 881 azonosított faj 11-16%-át fenyegeti a kihalás veszélye. A fákat leginkább a kártevők és a betegségek fenyegetik.

A fák alapvető fontosságúak az emberi egészség és túlélés szempontjából. Árnyékuk felüdülést biztosít a forró napokon, tisztítják a levegőt és megkötik a vizet a talajban, táplálékot és menedéket nyújtanak számtalan más fajnak, és elszívják a bolygót felmelegítő szenet a légkörből. A világ erdőit azonban egyre inkább fenyegeti az élőhelyük elvesztése, az éghajlatváltozás, a kártevők és a kórokozók.

Mamutfenyők az Egyesült Államokban – úgy tűnik, hogy ezekre az óriásokra sem vár fényes jövő

A Morton Arborétum projektje a Global Tree Assessment nevű kezdeményezés része volt, amelynek célja a világ összes – összesen mintegy 60 ezer – fafajának természetvédelmi helyzetének felmérése. Az amerikai fafajok jelentős részénél még soha nem mérték fel a kihalási kockázatokat, a már elvégzett felmérések közül pedig sok elavult volt.

Az Egyesült Államokban élő fák jelenlegi állapotának megértése elengedhetetlen e fajok, élőhelyeik és az általuk támogatott számtalan közösség védelméhez.

– mondta Murphy Westwood, a Morton Arborétum tudományos és természetvédelmi alelnöke

A Washington Postnak adott interjújában Westwood hangsúlyozta, hogy „szűk és gyorsan záródó időablakunk van” a veszélyeztetett fafajok megmentésére. Túlélésük attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, valamint hogy megvalósulnak-e nagyobb erdővédelmi és erdőtelepítési projektek, melyek ellenállóbb erdőket hozhatnának létre.

Az egyik jelentős kártevőről, az Ázsiából származó smaragd kőris kéregrontó bogárról mi is írtunk korábban. A tanulmány szerint ezek az apró rovarok az őshonos kőrisfajok felét is kiirthatja. Szintén jelentős veszélyforrást jelent a babérhervadás nevű gombás kórokozó, amelyet egy másik invazív rovarfaj terjeszt, és amely az Egyesült Államok délkeleti részén már megfertőzte a babérfákat.

A kártevők és betegségek mellett azonban a szárazság, a hőhullámok, az erdőtüzek és az éghajlatváltozás okozta viharok szintén veszélyeztetik őshonos fákat. Az egyes államokban már-már menetrendszerűvé váló erdőtüzek olyan, sérthetetlennek gondolt fajokat is a kihalás szélére sodorhatnak, mint az átlagos tüzeknek egyébként kiválóan ellenálló mamutfenyők. (grist.org)

search icon