Még a zenét is érinti a klímaváltozás
Még a zenét is érinti a klímaváltozás

A híres Fender gitárok a jövőben már nem az amerikai kőris fájából készülnek majd, és így a hangszer megszokott hangja is kicsit másképp szól majd.

A klímaváltozás hatására a Mississippi-folyó áradásai egyre hevesebbek, és egyre hosszabb ideig tartanak. Az amerikai kőris ezt még ki is bírná, ám a magas vízben a csemeték nem tudnak fejlődni, így az utánpótlás sokszor foghíjas.

A mocsaras vidékeken már évek óta nem tudják a favágók kitermelni a fákat, így több gitárgyártó, például a legendás Fender, a meglévő kőris készleteiket már csak a muzeális értékű hangszerek javításához használja fel.

Az áradásoknál azonban sokkalta nagyobb probléma egy Észak-Kelet-Ázsiából származó invazív rovar, a smaragd kőris kéregrontó bogár terjedése. A faj lassan húsz éve pusztít a kontinensen.

A bogár tízmillió szám pusztítja a kőriseket, mégpedig úgy, hogy megrágja a fiatal példányok kéregszövetét, ami miatt nem jut el a víz és a tápanyag a hajtásokig, így előbb a faágak száradnak el, majd az egész fa elpusztul.

Európára is veszélyt jelenthetnek a kéregrontók, habár úgy tűnik az európai kőrisfajok valamivel védettebbek, mint amerikai társaik. Ennek ellenére idehaza is fel kell készülnünk, mert Oroszországban és Ukrajnában már megjelent a smaragd kőris kéregrontó.

Forrás: 365blog

search icon