Mit is jelent a fenntarthatóság?
Mit is jelent a fenntarthatóság?

Értelmetlen divatszó vagy kulcsfontosságú túlélési fogalom? Ma a fenntarthatóság kifejezésre rákeresve több mint 1,65 milliárd találatot kapunk. Annyira megszállottjai lettünk ennek a fogalomnak, hogy gyorsan divatos, semmitmondó divatszóvá vált. A vállalkozások előszeretettel reklámozzák fenntartható gyakorlatukat, míg a klímaaktivisták ragaszkodnak ahhoz, hogy az emberek fenntartható életmódot folytassanak.

Bár a szó használata az utóbbi években megnőtt, a fenntarthatóság fogalma valójában nem új. Eredete az 1983-as Brundtland-bizottságtól származik, amely először úgy határozta meg a fenntartható fejlődést, mint a jelen szükségleteit kielégítő fejlődést anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékek képességét saját szükségleteik kielégítésére.

A fenntarthatóság definíciója ma is kiemeli annak szükségességét, hogy a jövő nemzedékek számára élhető világot teremtsünk. A McGill Egyetem szerint a fenntarthatóság magában foglalja a mi szükségleteink kielégítését anélkül, hogy veszélyeztetnénk a jövő nemzedékek képességét saját szükségleteik kielégítésére. Hasonlóképpen, a Center for Biological Diversity azt állítja, hogy a fenntarthatóság egy élhető jövő megteremtését jelenti mindenki számára a Földön. A fenntarthatóság azonban gazdasági és társadalmi kérdésekhez is kapcsolódik.

A gazdasági fenntarthatóság magában foglalja annak biztosítását, hogy a közösségek megőrizhessék függetlenségüket, hozzáférhessenek a szükséges erőforrásokhoz és biztosítsák megélhetési forrásaikat

– írja cikkében Riya Sinha, a Pennsylvaniai Egyetem tanulója.

A mai világban a fenntarthatóság egyre inkább beépül az üzleti kampányokba és stratégiákba. Egy vállalkozás számára a fenntarthatóság azt jelenti, hogy a külső környezetre, a közösségre vagy a társadalomra gyakorolt negatív hatás nélkül működik. Így a fenntartható üzleti stratégia olyan stratégia, amely igyekszik pozitív hatást gyakorolni e csoportok közül egyre vagy többre.

A gyakorlatban a fenntartható üzleti stratégia sokféle formát ölthet, és minden szervezetnél egyedi. A vállalatok áttérhetnek arra, hogy fenntartható anyagokat használjanak a csomagolásukhoz, optimalizálhatják ellátási láncukat a környezeti kibocsátások csökkentése érdekében, és akár szponzorálhatnak olyan programokat is, amelyek a helyi közösség javát szolgálják.

A fenntarthatóság létfontosságú életminőségünk, a földi élet sokszínűségének és a Föld erőforrásban gazdag ökoszisztémáinak egészségének megőrzése szempontjából. A fenntartható környezetvédelmi gyakorlatok hosszú távon javítják a víz- és levegőminőséget, csökkentik a hulladéklerakók számát, és növelik a megújuló energiaforrások számát. Ezek a változások tisztább és egészségesebb életkörülményeket garantálnak minden ember számára, különösen az alacsonyabb jövedelmű közösségekben élők számára.

(forrás: greenqueen.com)

search icon