Újabb lépés a növényi alapú húsok fejlesztésében
Újabb lépés a növényi alapú húsok fejlesztésében

A Rival Foods, a Wageningen University & Research cége, amely 2019 óta foglalkozik az állati hús növényi alapanyagokból történő reprodukálásával. Az első termékét várhatóan jövő nyáron dobja piacra. A Rival Foods szerint nagy lehetőség rejlik a vastagabb, 3D-s növényi alapú hústermékek előállításában, amelyek pontosabban utánozzák az olyan állati termékeket, mint például a csirkemell, a sertésszelet és a lazacfilé. A vállalat arra is törekszik, hogy a fogyasztók számára tisztább címkével ellátott, felesleges adalékanyagoktól és töltőanyagoktól mentes termékeket kínáljon.

Az egészben vágott vegán húsok a növényi alapú ágazat szent gráljai. Sok vállalat keményen dolgozik azon, hogy a valódi húsok ízét, állagát előállítsák, de egyelőre csak keveseknek sikerült. E hónap elején a svájci Planted Foods nevű startup 72 millió dollárt gyűjtött össze a teljes vágású és bőr nélküli vegán csirkemell fejleszéséhez. Az amerikai székhelyű Meati a vágott és teljes értékű gombahúsát tökéletesítette.

A flexitáriánus* fogyasztók száma egyre nő. A Rival Foods kutatása szerint azonban a válaszadók közel fele (45 százalék) azt állítja, hogy a jelenlegi kínálat íze és állaga nem nyűgözi le őket.

A fenntartható jövő számos nagy kihívást tartogat, amelyeken a társadalommal együtt kell dolgoznunk. Gondoljunk csak az energia- és élelmiszeripari átállásra. Ez utóbbi arra a kérdésre összpontosít, hogy hogyan tudjuk fenntartható módon táplálni a világ növekvő népességét anélkül, hogy károsítanánk a Földet. Ehhez az embereknek át kell állniuk a korábbi, főként állati eredetű fehérjékről a növényi eredetű fehérjékre. Nincs szükségünk arra a nagy mennyiségű állati fehérjére, amit most a húsból nyerünk, ráadásul az éghajlat, az emberek és az állatok szempontjából is fenntarthatatlan, hogy ennyi húst termeljünk. Ráadásul a sok húsfogyasztás nem feltétlenül egészséges – nem is beszélve az állatok jólétéről” – mondta a Rival Foods társalapítója, Birgit Dekkers tavaly a Change.inc-nek.

A Rival Foodsnál úgy gondoljuk, hogy jó, ízletes és megfizethető alternatívákat kell kínálni az embereknek. Így csábíthatjuk őket arra, hogy jobb döntéseket hozzanak

 (forrás: greenqueen.com)

A flexitáriánus (vagy más néven szemi-vegetáriánus egy félig vegetáriánus étrend, azaz amikor valaki elsősorban növényi eredetű táplálékokat fogyaszt, de alkalmanként kis mennyiségben húst is eszik, elsősorban halat, ritkábban minőségi fehér vagy vörös húst. A „korlátozott mennyiség” persze egyénenként változó adagot jelent. Ha a korábbiakhoz képest kevesebb húst kezdesz enni, akkor tulajdonképpen te már flexitáriánusnak számítasz.

(forrás: lexiq.hu)

search icon