A vegánok tényleg jobb szeretők?
A vegánok tényleg jobb szeretők?

A vegán életmódra váltás mindenképp komoly elhatározást igényel. Rengeteg oka lehet annak, ha valaki úgy dönt, hogy teljesen kiiktatja életéből az állati eredetű termékeket. Az etikai vegánok az állatokkal való együttérzés miatt kerülik a húst és más állati eredetű összetevőt tartalmazó termékeket. Az egészségügyi vegánok az egészségük védelmében döntenek így. A gazdasági és az ökológiai vegánok – figyelembe véve az állattenyésztés jelentős ökológiai lábnyomát és a vele kéz a kézben járó nagymértékű pazarlást – igyekeznek nem kivenni a részüket a húsfogyasztással járó környezetkárosító szerepből.

Újabb érv a vegánság mellett

Szűkebb csoport azoké, akik teljesen más okból választják ezt az életformát. Az Egyesült Királyság egyik vezető társkereső oldalának, az IllcitEncounters.com-nak a 2020-as felmérése alapján a vegetáriánusok 84 százaléka volt elégedett a szexuális életével, míg a húsevőknek mindössze 59 százaléka nyilatkozta ezt. A vegánoknak pedig 95 százaléka találta kielégítőnek a szexuális életét.

Vegán étrenddel a libidó is megnő?

Az amerikai állatjogi szervezetnek, a PETA-nak (People for the Ethical Treatment of Animals) is napvilágot látott egy eléggé megosztó reklámja, amellyel azt próbálják bemutatni, hogy mennyivel jobban teljesít, és mennyivel tovább bírja egy vegán életmódot folytató férfi az ágyban, húsevő társával szemben. A Netflixen futó The Game Changers című dokumentumsorozatban pedig férfi sportolók közreműködésével végzett kísérlettel bizonyítják, hogy már egyetlen növényi alapú étkezés után hosszabb ideig tartott, és legalább 10 százalékkal volt keményebb az erekciójuk, mint a húst is tartalmazó étkezésük után. Úgy tűnik, van igazságalapja a felvetésnek, hogy a vegánok jobban szerepelnek az ágyban.

Korhatáros reklám, bár valóban figyelemfelkeltő. De arról ne feledkezzünk meg, hogy a negatívumok mind a túl sok zsír számlájára írhatók!

Természetesen egyénenként változó, hogy mit értünk azon, hogy „elégedettek vagyunk a szexuális életünkkel”. Van olyan, akinek a heti 1-2 alkalom is bőven elég, van, aki a 3-4 alkalmat tekinti alapvető szükségletnek. Azonban bármilyen igényünk is van, a szexhez megfelelő fizikai és mentális állapot szükséges. Ez már nem egyéni preferencia, hanem tény.

A képlet nagyon egyszerű: a vegán ételek nagy része serkenti a vérkeringést, beleértve az agyi vérkeringést is, ami pozitívan hat a libidóra. A szexuális vágyat fokozó hatása pedig természetesen befolyásolja az ágyban nyújtott teljesítményt is.

A jobb fizikai kondícióról nem is beszélve. Hátrányt semmiképpen sem okoz, ha nem fulladunk ki két perc intenzív ágytorna után. A hús- és a tejtermékek elhagyása ráadásul bizonyítottan emeli a szerotonin – más néven „örömhormon” – szintjét, ezért a vegánok kevésbé hajlamosak a depresszióra és a szorongásra. Ha pedig alapvetően jókedvűek vagyunk, nagyobb eséllyel és nagyobb lelkesedéssel bújunk össze a párunkkal, és kisebb eséllyel választjuk munka után a heverészést a kanapén és a tévénézést.

Húsfogyasztás = férfiasság?

Figyelembe véve a vegánság jelentős pozitív hatásait a férfiak szexuális vágyára, talán megdőlni látszik az a sztereotípia is, hogy a hegemón férfiasság jellemzője a húsevés is, legalábbis a maszkulinitás több ezer éves történelmi modelljének egyik alappillére. Régen a vegán szó valószínűleg a „rossz vadász” megfelelője volt, de szerencsére már nem az évezredekkel ezelőtti sémáink szerint élünk.

A Vegan Society és a Vegan Life magazin 2016-ban közzétett felmérése szerint Nagy-Britanniában már az adott évben is 542 000 vegán élt. 63 százalékuk nő volt, és csak 37 százalékuk férfi. Ez összhangban állhat azzal, hogy az erősebbik nem nehezebben engedi el a társadalmi berögződéseket, még akkor is, ha egészségügyi szempontból még nagyobb szükségük is lenne rá.  

A zsíros ételek túlzásba vitt fogyasztása káros az érrendszerre, ebből kifolyólag a férfiak erekciójára is.

A WHO (World Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) szerint az 50 év feletti férfiak vezető halálneme a szívbetegség. Ennek néhány figyelmeztető jele, köztük az erekció zavara, különösen korán jelentkezhet. A fő kockázati tényező pedig az étrend. A vörös húsok fogyasztásának jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulásában is. A rák évente legalább 34 000 halálesetért felelős.

Alternatív lehetőségek növényi alapon

A nőiesség, illetve a férfiasság jellemzői közé tartozik a kisportolt női és az izmos férfi test is. Ezzel nincs is probléma. Nyilvánvaló, hogy az elhízás jelentős terhet jelent az egészségünkre nézve. Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a kellő mennyiségű mozgásra. Itt az étrenddel kapcsolatos tévhitekkel van a gond. Valószínűleg azzal mindenki tisztában van, hogy az izomnövekedéshez fehérjére van szükségünk, a fehérjék fő forrásának pedig a húst és a tejtermékeket tekintik. Jelentős marketing hálózat törekszik az emberek tudatában rögzíteni: az állati eredetű fehérjék nélkül esélytelen jó fizikumot építeni. Pedig rengeteg zöldség és egyéb élelmiszer is kiemelkedő fehérjeforrás lehet. Ilyenek például a lencse, a zöldbab, a quinoa, a zabpehely, a növényi alapú italok. Ezekkel helyettesíthetők az állati eredetű táplálékok. Lehet, hogy nagyobb odafigyelést és komolyabb tervezést igényel a szervezet számára megfelelő vegán étrend összeállítása, de egyáltalán nem lehetetlen. Sőt, az egyre bővülő kínálat miatt most már rengeteg helyen tájékozódhatsz, recepteket szerezhetsz, vásárláskor is szélesebb a választék.

Ráadásul minél több növényi alapú terméket fogyasztasz, annál nagyobb az esélye, hogy az étrendedbe akaratlanul is olyan élelmiszerek kerülnek, amelyek afrodiziákumként, vagyis vágyserkentőként is ismertek. Többek között ilyen a szegfűszeg, amely a potencianövelők alapja, a gyömbér, amely fokozza a vérkeringést, stimulálja a nemi szerveket, a pisztácia, amelyet az erekciós zavarok csökkentésére is ajánlanak, vagy a sáfrány, amely a depresszió ellenszere, és támogatja az erekciót.

Érdekesség lehet még – vagy hab a tortán –, hogy a vegán életmódot folytatók illatosabbak és finomabbak is. A friss gyümölcsöktől és zöldségektől édesebb, a vörös hústól viszont sós ízű lesz a tested.

Természetesen a húsevés és az, hogy valaki jó szerető, nem zárják ki egymást. Azonban a tudományosan bizonyított tényeket sem szabad félvállról venni. A mértéktelen húsfogyasztás magas koleszterinszinthez, a koleszterinszint emelkedése érelmeszesedéshez, ez pedig könnyen potenciazavarhoz vezethet. Ez akár előszobája lehet egy szív-és érrendszeri betegségnek.

Amennyiben teljes életmódváltásra nem tudjuk rávenni magunkat, akkor is érdemes minél több növényi alapú ételt fogyasztanunk. Akár vegán hónapokat is beiktathatunk az életünkbe. Ennek eredményeként ráadásul nemcsak magunkat és párunkat tehetjük még boldogabbá, hanem tehetünk egy lépést az egészségünk megőrzése felé, és még a bolygónkkal is jót cselekedtünk.

A kulcs tényleg az életmódváltás. Hangzatosak a tanulmányok címei, de nem a hús elhagyása hat a libidóra, hanem a túlzott hús- és zsírfogyasztás egészségkárosító hatásai érintik a szexualitást. De senki ne higgye azt, hogy ha hússal nem is, de cukorral és szénhidráttal hizlalja magát, ez jót fog tenni a szexuális életének! A vegánság egyik előnye, hogy aki elkezdi követni, annak automatikusan figyelnie kell az alapanyagokra, így óhatatlanul életmódot is vált. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ha odafigyelve, mértékletesen táplálkozol, már megtetted a legnehezebb lépést!

search icon