Mit tehetsz a fenntarthatóbb otthoni munkavégzésért?
Mit tehetsz a fenntarthatóbb otthoni munkavégzésért?

Akik a világjárvány miatt otthoni munkavégzésre kényszerültek, jó eséllyel még a következő hónapokban sem térnek vissza az irodába, sőt könnyen lehet, hogy a jövőben továbbra is megmarad a home office térhódítása.

Nekik nyújt tippeket az Eco Warrior Princess cikke annak érdekében, hogy fenntartható otthoni munkahelyet tudjunk teremteni. Az alábbi tippek betartása már közelebb is visz ehhez a célhoz:

  1. Ha hiányzik valamilyen bútordarab a kényelmes otthoni munkához, azt használtan vásároljuk meg. Közösségi oldalakon és más apróhirdetési felületeken is találhatunk olyan lehetőségeket, amikor nagyobb irodák hirdetik elérhető áron a lecserélt, de még jól funkcionáló darabjaikat.
  2. Csak annyi energiát használjunk, amennyire valóban szükségünk van. Többek között húzzuk ki az épp nem használt nyomtatókat, számítógépeket illetve a fűtést hűtést is szabályozzuk energiatakarékosan.
  3. Maximalizáljuk a természetes fények használatát, ami nem csak az elektromos áram fogyasztásunknak, hanem a bioritmusunknak és az immunrendszerünknek is jót tesz. Mivel nem kell szorosan alkalmazkodunk a többiek munkakezdéséhez, a természetes fényhez tudjuk igazítani a munkaórákat.
  4. Gondoljuk meg kétszer, mielőtt valamit kinyomtatnánk. Az emaileket és jelentéseket továbbra is remekül lehet monitoron olvasni, ha pedig alá kell írnunk valamit, érdemes elgondolkodni az elektronikus aláíráson. Ha pedig mindenképp nyomtatnunk kell, használjuk a papír mindkét oldalát.
  5. Válasszunk környezetbarát, újrahasznosított irodaszereket.
  6. A találkozókat és tárgyalásokat amikor csak lehet, online bonyolítsuk. Kevesebb utazással, kisebb a karbonlábnyomunk.
  7. Csak szükség esetén vegyünk új ruhákat, hiszen nem találkozunk nap mint nap ügyfelekkel. Lehetőségünk van esetleg régebbi ruháinkat újrahordani, illetve ha mégis a vásárlás mellett döntünk a second hand és az etikus márkák mellett érdemes elköteleződni.
  8. Vegyük körül magunkat minél több növénnyel. A zöld virágok nem csak a levegő tisztaságához, hanem a mentális egészségünkhöz is hozzájárulnak.
  9. Váltsunk megújuló energiára, ha van rá lehetőségünk.
  10. Tegyünk tudatos lépések a fenntartható életstílus felé. Otthonról több időnk van végiggondolni, hogy a választásainknak milyen hatása lesz a környezetünkre. Többek között lemondhatunk az egyszer használatos palackokról, helyettük kereshetünk zöldebb alternatívát. Emellett nagyobb tételben tudunk vásárolni a csomagoló anyagokat csökkentve, papírtörlőről pedig anyagra válthatunk.

Emellett pedig érdemes még akár itt a Greendexen is utána olvasni, mi mindent tehetünk egy zöldebb és fenntarthatóbb home office-ért.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon