Most megtudod, fogyasztható-e még a már lejárt élelmiszer!
Most megtudod, fogyasztható-e még a már lejárt élelmiszer!

Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett lejárati dátumokkal sokszor kerülünk bajba. Míg az egyik terméket még hetekkel, hónapokkal később is büntetlenül falatozhatjuk, addig másoknál tényleg érdemes nagyon komolyan venni a lejárati dátumot. Hogy ezután könnyebb legyen a döntés, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összeállított egy útmutatót, amiből kiderülhet, hogy mi az amit akkor is megehetünk, ha már lejárt.

Ahogy a Nébih közleménye írja, a minőségmegőrzési idő lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké.

Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható.

Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz például a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.

A Nébih Maradék nélkül programjának útmutatója hiánypótló lehet, melyet nem csak a lakosság, hanem a karitatív szervezetek és az élelmiszer-forgalmazók is hasznosnak találhatnak.

Az ajánlásban a szakemberek összegyűjtötték, hogy az egyes, minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek lejárat után még mennyi ideig maradhatnak biztonságosak. Az ajánlott intervallumok a megfelelően tárolt élelmiszereknél tekinthetők irányadónak, továbbá lényeges, hogy minden esetben egyéni mérlegessel lehet csak eldönteni, valóban fogyasztható-e a termék.

Az útmutatóért kattints ide!

search icon