Mutasd a kutyagumid, megmondom ki vagy!

Mutasd a kutyagumid, megmondom ki vagy!
Mutasd a kutyagumid, megmondom ki vagy!

Az izraeli Tel-Aviv városa egészen modern módját találta meg a szanaszét hagyott kutyakaki elleni harcnak. A kutyatartók ezentúl csak akkor tudják kaphatják meg az engedélyüket, ha beszolgáltatják állatuk DNS-mintáját. Ez azért fontos, mert a hatóságok az utcán hagyott kutyapiszokból ezentúl mintát vesznek majd, és a DNS alapján beazonosítják, melyik állathoz tartozik az ürülék.

Miután megvan a tettes eb, a gazdira pénzbírságok szabnak ki. A város korábban is próbált fellépni az utcán hagyott kutyakaki ellen, de a bírságok ellenére nem csökkent érdemben a köztisztasági és közegészségügyi kérdéseket is felvető probléma.

Az újítást azt követően vezették be a tengerparti városban, hogy 2020-ban mintegy 6766 bejelentés érkezett közterületen hagyott kutyaürülék miatt a városháza forródrótjára. Fontos kitétel azonban,hogy az új szabály nem vonatkozik a segítőkutyák gazdáira és az állatvédelmi szervezetekre.

Kíváncsian várjuk az új szabályozás eredményét, egyúttal minden kutyást szeretnénk emlékeztetni arra, hogy a kutyák utáni rendrakás Magyarországon is a gazdák felelőssége és feladata. Ahogy a NÉBIH írja Kutyakötelesség című útmutatójában:

A kedvtelésből tartott állat ürülékét az állattartó a közterületről mindenkor köteles eltávolítani. Aki erről nem gondoskodik, köztisztasági szabálysértést követ el. Kutyák iránt közömbös vagy kifejezetten állatbarát embereket is kutyaellenessé tehetünk, ha ezt az egyszerű együttélési szabályt nem tartjuk tiszteletben.”

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Times of Israel)

search icon