Nagyon szaporák voltak idén a Körös-Maros Nemzeti Park védett madarai
Nagyon szaporák voltak idén a Körös-Maros Nemzeti Park védett madarai

A park beszámolója szerint idén több gémféle is kiugróan magas számban költött a Kis-Sárrét területén, amely a biharugrai halastórendszerrel kiegészülve hazánk egyik legdiverzebb mocsaras, nádas élőhelye.

Az elmúlt napokban végzett felmérésből kiderült, hogy a területen idén 20 párral több, összesen 159 nagy kócsag pár költ, míg kanalasgémből 98 pár rakott fészket, előbbiekhez hasonlóan a nádasokban.

Előzőekkel ellentétben a kisebb testű gémek a nádas mellett a rekettyefüzeken is fészkelnek. Kis kócsagból a tavalyi duplája, 60 pár költ a területen, míg a 2020-as 35 párhoz képest idén 80 pár üstökösgém neveli a fiókáit. Örvendetes hír az is, hogy a tavaly megfigyel 2 pár pásztorgém idén is visszatért.

A többi gémféle állománya nagyjából stagnáló értéket mutat. Ahogy írják, összességében elmondható, hogy a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére a Kis-Sárrét gémtelepei továbbra is stabilak. A KMNP szakemberei az Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesült helyi csoportjával közösen végezték a felmérést.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(KMNP) A borítóképen egy kanalasgém telep látható kis kárókatonákkal. Fotó: Tóth Imre

search icon