A nagyüzemi energiatárolás kilátásai itthon

A nagyüzemi energiatárolás kilátásai itthon
A nagyüzemi energiatárolás kilátásai itthon

A megújuló energiák – hazánkban ez főleg a napenergiát jelenti – használatának növekedésével egyre fontosabbá válik az egyenetlen termelés kiegyensúlyozása, aminek pillanatnyilag a leginkább környezetbarát módja az energiatárolás valamilyen formája. A Magyarországon működő energiavállalatok egyike, a MET Csoport az országban elsőként telepít Tesla MegaPack energiatároló berendezést a cégcsoporthoz tartozó Dunamenti Erőmű területén.

Ezen alkalomból Százhalombattán fogadták a Magyarországra érkező SolarButterfly járművet, amely a fenntarthatóság ügyét zászlajára tűzve, napelemes szárnyakkal töltekezve utazza körbe a világot.

A svájci székhelyű MET Csoport az elmúlt években folyamatosan bővítette zöldenergia-termelő eszközportfólióját, így mára Magyarország után Bulgáriában, Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban is épít és üzemeltet szél- és napelemparkokat.

A MET elkötelezett az energiaátmenet támogatása mellett, és azt a megújuló erőművek építése mellett a termelés rugalmasságát segítő beruházásokkal is segíti

– hangsúlyozta Lehőcz Balázs Gábor, a MET Asset Management Holding AG alelnöke.

Az első ilyen sikeres magyarországi projekt a szeptember 9-én a Dunamenti Erőmű telephelyére érkezett három Tesla MegaPack alapú, lítiumion-akkumulátort tartalmazó rendszer telepítése. A három MegaPack konténer 7,68 MWh energia tárolását teszi lehetővé, ami igény szerint felhasználható a villamosenergia-rendszer egyensúlyának fenntartására vagy a csúcsidőszaki fogyasztás kiszolgálására. A rendszer kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik: ez szinte egyedülálló Magyarországon, hiszen az eddigi hazai gyakorlat inkább a teljesítményoptimalizált, fél-egyórás tárolást alkalmazta.

A következő évtizedben az energiatárolás térnyerésével számolunk a villamosenergia szektorban, így a mostani pilot projektünk nyomán az elkövetkező években további villamosenergia-tároló kapacitások telepítését tervezzük. Ezért is fontos számunkra, hogy csatlakoztunk ma a Magyar Akkumulátor Szövetséghez

 – mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energetikai eszközök kivitelezésére és működtetésére is. Leányvállalatai révén 13 országban van jelen, 27 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2021-ben 18,1 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 55 milliárd köbméter, a kereskedett árammennyiség több mint 50 TWh (terawattóra).

(forrás: MET)

search icon