Napelemmel felszerelt e-textilt fejlesztettek

Napelemmel felszerelt e-textilt fejlesztettek
Napelemmel felszerelt e-textilt fejlesztettek

A Notthingam Trent Egyetem kutatói a gyakorlatban is működő, napelemes e-textilt fejlesztettek, ami annyi áramot termel, amivel könnyedén lehet tölteni az okosóránkat vagy telefonunkat. A túrafelszerelések és taktikai kabátok piacát felpezsdítheti.

Az elektronikai textilekkel foglalkozó csapat 1200 fotovoltaikus szilícium cellát szőtt egy 51×27 centiméteres szövetbe. Az apró, 5×1,5 milliméteres napelemek kemény polimer gyanta burkot kaptak, és hajlékony, de rendkívül erős vezetékekkel vannak összekötve.

Az alig pár milliméteres napelemszálak.

Gyakorlati használatra tervezték, így az említett tulajdonságai miatt vízálló, és 40 fokon könnyedén lehet mosni a többi ruhával együtt. Bátran gyűrhető, hajtogatható és a hétköznapi használatban se rongálódik meg.

A textilszálak közé fonják a napelemeket.

Teljesítménye azért nem egy erőmű, és természetesen függ a napsütéstől, de a fejlesztők tesztjeiben, teljes napfénynél így is képesnek bizonyult 394 mWattos teljesítményre. Ami apró, ruhákba szerelt szenzorok működtetésére elegendő, vagy kisebb elektronikai eszközeink töltésére is felhasználható.

A projektet irányító dr. Theodore Hughes-Riley, a Nottingham School of Art & Design docense komoly lehetőséget lát az e-textil mindennapi használatában. Az energiatermelő szövet légáteresztő, és könnyen beilleszthető ruhadarabokba, például túrakabátba, vagy kiegészítőként a hátizsák szövetébe. Az apró és strapabíró cellák miatt a hordásnál fel sem tűnik a plusz funkció, vélekednek a tervezők.

forrás: www.ntu.ac.uk

search icon