A lakosság véleményére kíváncsi a Nébih a talajvédelmi kérdőívében
A lakosság véleményére kíváncsi a Nébih a talajvédelmi kérdőívében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) talajvédelmi törekvése, hogy bemutassa a lakosságnak hazánk talajainak sokszínűségét, a talajművelési és tápanyag-gazdálkodási szokásokat, valamint felhívja a figyelmet a talajegészség megőrzésének fontosságára. A hivatal a lakosság véleményét is várja: az érdeklődők a Nébih kérdőívét július 20-ig érhetik el.

Immár elérhetőek a talajminta-vizsgálatok eredményei a Nemzeti Talajtani Adatbázisban. A laboreredmények elemzése során a talajok állapotáról és funkciójuk ellátásáról is hasznos információkat kaphatunk. A megfelelő információk birtokában pedig egyaránt lehetőség nyílik egy kis házi kert megfelelő használatának kialakítására vagy akár a komplex, professzionális földművelés elérésére.

A Nemzeti Talajtani Adatbázis adatait is felhasználva a Nébih szeretné bemutatni a lakosságnak, hogy mennyire sokszínűek a magyar talajok, és melyek a talajművelési, valamint tápanyag-gazdálkodási szokások, ezzel is ráirányítva a figyelmet a talajegészség megőrzésének módjaira. A hivatal többek között olyan témakörök bemutatását tervezi, mint a szervestrágyázás és a komposztálás használata, a túlzott tápanyaghasználatból eredő víz- és talajszennyezések, vagy az erózió és a belvíz elleni védekezés.

A feldolgozandó témák, valamint alkalmazandó eszközök meghatározásához azonban a lakosság véleményére is számít a hivatal. Kérdőívük kitöltésével az érdeklődők számottevő segítséget nyújthatnak abban, hogy valóban a közvéleményt leginkább érintő kérdéseket, témaköröket mutassák be a Nébih szakemberei.

A kérdőív július 20-ig érhető el az érdeklődők számára. Ha IDE kattintunk, azonnal ki is tölthetjük!

Mezőgazdasági értékeink védelme és gyarapítása a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Forrás: Nébih
Kiemelt kép: Canva

search icon