Négy dolog, ami te is megtehetsz a klímaváltozás ellen
Négy dolog, ami te is megtehetsz a klímaváltozás ellen

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez a világ vezetőinek globális szintű fellépésére lesz szükség, de pár dologgal mi személyesen is hozzájárulhatunk a káros anyagok kibocsátásának csökkentéséhez.

1. Szigeteld az otthonodat!

A gáz- vagy olajüzemű fűtési rendszerről elektromos hőszivattyúra váltástól kezdve a fűtés csökkentéséig számos olyan változtatás van, amely segíthet a bolygónak. A falak, mennyezetek és ablakok szigetelésének javításával megváltoztathatjuk otthonunkat. A huzat elleni szigetelés az egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az energiatakarékosságnak, ami a hideg levegőt beengedő és a meleg levegőt kiengedő nem kívánt rések eltömítését jelenti.

2. Csökkentsd az élelmiszer-pazarlást és a vörös hús fogyasztását!

Az állattenyésztés az összes üvegházhatású gáz 14%-át termeli, és ezen belül is messze a legnagyobb mértékben a szarvasmarha-tenyésztés a felelős. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a káros hatás korlátozásának, ha csökkented a hús- és tejtermékek, különösen a vörös húsok fogyasztását az étrendedben. Ez nyilvánvalóan jó hír a vegánoknak, de más szempontokat is figyelembe kell venni. Nem csak arról van szó, hogy egyes termékeket jónak vagy rossznak minősítünk. Egy adott élelmiszer szénlábnyoma attól is függ, hogyan állították elő, honnan származik, és hogy épp szezonja van-e. A vörös húsok hatásairól ebben a cikkben is találsz érdekességeket.

3. Vezess kevesebbet, repülj kevesebbet!

A közlekedés a globális szén-dioxid-kibocsátás közel negyedéért felelős.  Az autómentes életmód  a leghatásosabb dolog, amit a közlekedési kibocsátások csökkentése érdekében tehetünk. Az autóról való lemondás azonban nem mindenki számára lehetséges, különösen, ha olyan területen él, ahol nincs jó tömegközlekedés. A kis lépéseknek is van azonban hatása, például ha a helyi boltokba gyalog vagy kerékpárral megyünk. Szomorú hír a lelkes utazók számára, hogy a repülés okozza az egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátást, ezért amikor csak tehetjük, más utazási formát válasszunk.

4. Gondolkodj vásárlás előtt!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint egy farmer előállításához 3781 liter vízre van szükség, figyelembe véve a gyapottermelést, a gyártást, a szállítást és a mosást. Csökkenthetjük ezt a folyamatot, ha a ruházat kisebb hibáit megjavítjuk, ahelyett, hogy rögtön újat vennénk. Ha a kidobás helyett a ruhákat eladományozzuk, és ha olyan, jobb minőségű ruhadarabokat választunk, amelyek tovább tartanak. Még jobb választás, ha eleve használt ruhákat vásárolunk.

Forrás (bbc.com)

search icon