Nem a legfenntarthatóbb dolog otthon marihuánát termeszteni
Nem a legfenntarthatóbb dolog otthon marihuánát termeszteni

A Coloradói Állami Egyetem kutatói annak jártak utána, hogy mekkora környezetterheléssel jár, ha a valaki otthon szeretné termeszteni a világ számos országában már legális vadkendert.

A Nature Sustainability című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a marihuána beltéri termesztése nagyon energiaigényes, mert a folyamat során fűtésre, szellőztetésre és növekedésserkentő lámpák használatára is szükség van.

A növekedésserkentő lámpák sok áramot fogyasztanak

Az így előállított kannabisz 0,1 grammja több emisszióval bír mint egy pohár sör vagy bor, esetleg egy csésze kávé kibocsátása. Számszerűsítve azt kapták, hogy egy kilogramm szárított kendervirágzat előállítása 2283–5184 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár a helyi éghajlati és egyéb feltételektől függően.

A kutatókat saját bevallásuk szerint nagyon meglepte, hogy a beltéri kannabisztermelés környezetterhelése ilyen magas. Ehhez képest az üvegházi termelés 42%-kal, míg a szabadföldi 96%-kal kisebb szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Colorado államban egyébként már néhány éve legális a marihuána használata és termesztése. A számítások szerint az államban beltéren termesztett marihuána az összkibocsátás 1,7%-ért felelős, ez a szám pedig vetekszik a szénbányászat emissziójával.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI)

search icon