Nem csak a konyhakerté a tavasz!

Nem csak a konyhakerté a tavasz!
Nem csak a konyhakerté a tavasz!

Rengeteget írunk arról, hogyan tegyél szert irigylésre méltó kiskertre, legyen szó magaságyásról, vagy kisebb üvegházakról. De a mi a helyzet a kert többi részével?

Hiszen minél változatosabb egy kert, annál jobb. Nemcsak nekünk, hanem társbérlőinknek is, ugyanis minél diverzebb a ház körüli rész, annál több rovar, madár, kisemlős és hüllő találja meg benne a helyét. Így aztán amellett, hogy esztétikailag sem smafu a tarka kert, élőhelynek is kiváló és ezáltal egy kicsit mi is hozzátehetünk az emberi környezet valós zöldítéséhez. De nemcsak szép lesz és jó az apróságoknak, de a kertünk is hűsebb lesz a forró nyári napokon. Érdemes tehát belevágni még most, a tavasz elején!

A március kétségkívül a kert hónapja. Akinek gyepje van, az szinte pár naponként veheti elő a fűnyírót, hisz úgy nő, mintha húznák! Emellett fakadnak a cserjék és fák rügyei, éled újra a kert, egyre több madár lakja be és választja akár költőhelyéül is. És végre nem lát be a szomszéd! A téli hónapok alatt szinte minden takarás megszűnik – kivéve persze az örökzöldek – és habár nem vagyunk kint annyit a kertben, mégis megszűnik az „intim szféránk”.

A március a veteményes mellett a fák és cserjék kiültetésének hónapja is (kép: Canva)

Ezen segíthet, ha jól megválasztjuk a sövényalkotó fajt, ami amellett hogy gyorsan nő, buja lombjával kizárja a kíváncsiskodó tekinteteket. A tuja a ’90-es években nagyot ment itthon, de mára annyi betegsége van, hogy aki smaragdtujával próbálkozik, jóeséllyel ráfázik. Nem úgy, mint például a „csodasövény” esetében, amely vagy egy hibrid szil, vagy valamely könnyen gondozható fajtája. Márciusban kell őket kiültetni és a második éven jobb, ha annyira visszanyírjuk, amennyire már szívünk sem engedné, ugyanis ekkor lesz belőlük az erre rá következő évre dús és terülő bokor. Ilyen gyorsan kevés sövény-növény zár el minket a külvilágtól, de persze vehetünk már idősebb szileket is, s úgy nem kell annyit várnunk.

A gyümölcsfákat is márciussal kell kiültetnünk! Ha már a vásárlást is fenntarthatóan szeretnéd megtenni, akkor keresd fel az ország nagy vásárait, ahol őstermelőktől vihetsz haza igazi magyar fajtákat!

search icon