Nem csupán vegáknak: a böjt jó ötlet lehet, védheti a természetet
Nem csupán vegáknak: a böjt jó ötlet lehet, védheti a természetet

A hús olyan manapság, mint a cukor: tulajdonképpen lehetne nélküle élni, legalább néhanapján, a többség mégsem szívesen mond le a lehetőségről. De mi lesz, ha luxussá válik a húsevés?

Klímaváltozás és túlnépesedés: ez a két kulcsszó. Az előrejelzések szerint 2050-ben már körülbelül tízmilliárd embert kellene eltartani a bolygónak, miközben a növénytermelésre vagy állattenyésztésre szolgáló földterületek egyre sorvadnak.

Manapság tudományos körökben már nem vita tárgya a húsfogyasztás ökológiai lábnyoma, egyszerű számokkal és statisztikai adatokkal ki lehet mutatni, hogy a globális felmelegedésben nagy szerepet játszanak az étkezési szokásaink. Az állattenyésztés túl sok földterületet, vizet és erőforrást igényel, ugyanakkor rengeteg szén-dioxid- és károsanyag-kibocsátással jár.

A világunk a következő évtizedekben olyan gyökeres változásokon fog keresztülmenni, melyeken nem feltétlenül tudunk már változtatni. Ideje elkezdeni hozzászokni, hogy másképp kell majd élni.

Ezért előremutató lépés lehet, hogy szép lassan elkezdünk ismerkedni a vegetáriánus életmóddal – nem kell vegává vagy vegánná válni, de érdemes kipróbálni egy hétig vagy hónapig, milyen hús nélkül élni.

Ráadásul számos kutatás – és a paraszti kultúra is – bizonyítja: az egészségünknek sem ártunk, ha olykor hagyjuk, hogy növényi forrásból szerezze be a tápanyagokat. Nem leszünk erőtlenek, és ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, fehérjehiányunk sem lesz.

(Forrás: egy.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon