Nem fogsz hízni, ha így eszed az almás pitét
Nem fogsz hízni, ha így eszed az almás pitét

Augusztus 3-án egy lengyel hegymászó egyetlen nap alatt meglátogatta a Lengyel-Tátra valamennyi menedékházát és ahol csak tudta, megkóstolta a helyi almás pitét, a szarlotkát. A túra alatt 55,5 km-t tett meg, és több csúcsot is meghódított, mire 17,5 óra után az összes almás pite-lelőhelyet bejárta az autentikus tátrai csemegéért.

Az igazsághoz persze annyi még hozzátartozik, hogy valójában majdnem másfél napra volt szükség az összes pite megkóstolásához, de ennek csak az az oka, hogy a túra utolsó két pontján már zárva voltak a konyhák. A túrázó pontozta is a pitéket, azok méretét, ízét és a hozzájuk felszolgált extrákat figyelembe véve. A dobogós almás piték az alábbiak lettek:

A Chochołowi menedékház szarlotkája nyert – annak ellenére, hogy ugyanannyi pontja van, mint a Roztoka-völgyinek, engem az íze fogott meg, ami kicsit talán fontosabb, mint az extrák. Ez semmit sem von le a Roztoka menedékház almás pitéjének az eredményéből, amelyet fagylalttal tálalva mindenképpen meg kell kóstolnia, aki arra a vidékre látogat! A dobogót a Lengyel-Öt-tavi menedékház kultikus almás pite zárja, amely – szintén egyedi ízének köszönhetően – kissé megelőzte az Ornak menedékház almás pitéjét.

–írja beszámolójában a túrázó

Az almás pite kóstoló (almás pitőr esetleg pitológus?) szerint az expedíciónak több lehetséges útvonala is van, de mint írja az ő túrájánál talán csak egy nehezebb létezik, ha a Zerge-hegyen (Kozi Wierch) keresztül vág neki az ember. A túra útvonala és a teljes leírás elérhető a magas-tarta.info oldalán.

A végére pedig egyetlen kérdés marad: vajon Magyarországon melyik ikonikus tájnak van olyan autentikus étele, amire túrát lehetne tervezni?

search icon