New York hamarosan elsüllyedhet a felhőkarcolók súlya alatt
New York hamarosan elsüllyedhet a felhőkarcolók súlya alatt

New York egyre gyorsabban süllyed egy új tanulmány szerint. A kutatók a város alatti geológiát modellezve, illetve műholdas adatokat használva arra jutottak, hogy a folyamatot az olyan építmények okozzák, amelyek nagy súlya viszonylag kis területre koncentrálódik. Jellemzően a felhőkarcolók ilyenek, amelyek New York városképét döntően meghatározzák. A kutatók szerint megelőzni már késő a folyamatot, de még lehet javítani a helyzeten.

A földfelszín hirtelen süllyedése akkor következik be, amikor a puha üledékek elmozdulnak. A friss tanulmány szerint New York évente 1-2 millimétert süllyed az égbe nyúló épületek súlya alatt. Bár ez a néhány milliméter nem tűnik soknak, de a város egyes részei már így is sokkal gyorsabban süllyednek, mint ahogyan a tengerszint emelkedik. A deformáció bajba sodorhatja a több mint 8 millió embernek otthont adó, alacsonyan fekvő várost, így további erőfeszítéseket kell tenni az árvízveszély csökkentésében és az emelkedő tengerszint elleni védekezésben egyaránt.

A tanulmány célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy minden további, part menti, folyóparti vagy tóparti környezetben épített magasépület hozzájárulhat a jövőbeli árvízkockázathoz

 – írja Tom Parsons geológus, az Egyesült Államok Földtani Intézetének geológusa.

Ebben az új tanulmányban Parsons és kollégái kiszámították New York város több mint 1 millió épületének összesített tömegét, amely szerintük 764 000 000 000 tonnát jelent. Ezután felosztották a várost 100×100 méteres négyzetekre, és az épületek tömegét a gravitáció vonzását figyelembe véve lefelé irányuló nyomássá alakították át.

A tudósok új számításai nagyban pontosítják a város süllyedésére vonatkozó korábbi megfigyeléseket, mivel figyelembe veszik a New York alatti geológiai viszonyokat, amelyet a homokból, iszapból és agyagból álló talajösszetétel határoz meg. Ezek viselkedését modellezve a kutatók kimutatták, hogy az agyagban gazdag talajok és a mesterséges feltöltések különösen hajlamosak a süllyedésre. Ezeket a modelleket a földfelszín magasságát mérő műholdas adatokkal összehasonlítva a csapat feltérképezte a süllyedés mértékét a város egész területén. Az eredmények szerint a város évente akár két millimétert is süllyedhet, ami nem tűnik soknak, de egy fél évszázad múlva már igen komoly problémát jelenthet.

(Forrás: sciencealert.com)

search icon