Nézzük meg, milyen egy szigorúan lezárt magbank!

Nézzük meg, milyen egy szigorúan lezárt magbank!
Nézzük meg, milyen egy szigorúan lezárt magbank!

Norvégia szárazföldi része és az Északi-sark közötti távoli szigeten, mintegy 400 láb mélyen egy hegy belsejében található Svalbard Global Seed Vault több mint 1,1 millió vetőmagfajta másolatát őrzi a világ szinte minden országából.

Bár korábban világvége-tárolónak nevezték, Åsmund Asdal, a magtároló koordinátora szerint nem az. „Ez nem olyasmi, amit a világvége utáni távoli jövőre készítettek vagy készítenek elő” – mondta. „Ez egy globális génbank aktív része” – magyarázta, hozzátéve, hogy a génbankok megőrzik és szétosztják a vetőmagokat a nemesítők, kutatók és gazdálkodók között. „Ezek egyedülálló genetikai erőforrások. Ha elveszítjük az otthon lévő vetőmagokat, a genetikai kódok örökre elvesznének„.

Asdal, aki évente háromszor-négyszer látogat el a páncélterembe, hogy megszervezze a magszállításokat, elmondta, hogy erősen ajánlott, hogy a magok másolatait több helyen is tárolják. A páncélterembe való bejutás szigorúan korlátozott, a nagyközönség számára nem látogatható.

Több mint 400 láb magasan fekszik a tengerszint felett, ahol a levegőben kevés a nedvesség. Miután megérkeznek, a repülőtéren egy biztonsági rendszerben átvizsgálják őket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a dobozokban csak a magok vannak. Ezután felcímkézik a dobozokat, és a páncélteremben elhelyezik őket a polcokon. A vetőmagok adatait egy nyilvánosan hozzáférhető adatbázisba viszik be.

Az épület teteje és homlokzatának egy része egy műalkotás, Dyveke Sanne fényinstallációjával, mivel Norvégiában minden középület számára kötelező a művészeti alkotások elhelyezése.

Öt ajtó található kódolt zárakkal, amelyeken annak, aki be akar jutni a páncélterembe, át kell mennie. Ráadásul a jegesmedvék – amelyek száma meghaladja az emberekét a szigeten – egy extra „biztonsági tényezőt” jelentenek.

A belső hőmérséklet elég hideg ahhoz, hogy a lezárt magok – egyes esetekben – több ezer évig életképesek maradjanak. A páncélterem három fő helyiségében elegendő hely van 4,5 millió minta tárolására, ami több mint 2 milliárd magot jelent.

2015-ben a Szíriában tartózkodó ICARDA vetőmagbank – első alkalommal – mintákat hívott ki a páncélteremből, hogy a háború által megrongált vetőmagbankját helyreállíthassa. Ez megmutatta, hogy a páncélterem képes volt betölteni a funkcióját, de remélhetőleg a közeljövőben nem lesz erre újra szükség.

Forrás (businessinsider.com)

search icon