Óceánok Világnapja: a világ vezetői kötelezzék el magukat óceánjaink 30 százalékának 2030-ig történő megóvására!
Óceánok Világnapja: a világ vezetői kötelezzék el magukat óceánjaink 30 százalékának 2030-ig történő megóvására!

Ma, azaz június 8-án ünnepeljük az Óceánok Világnapját, az ENSZ által létrehozott éves esemény célja, hogy felhívja a figyelmet óceánjaink létfontosságú jelentőségére és az egészséges bolygó fenntartásában játszott szerepükre. A világméretű ünnepség arra ösztönözheti az embereket, szervezeteket és nemzeteket, hogy összefogjanak, és rámutassanak, hogyan kell megvédenünk és megőriznünk óceánjainkat.

Az idei világnap „Az óceán: Élet és életfeltételek” címet viseli, mely a 30×30 elnevezésű kampányon keresztül arra szólítja fel a világ vezetőit, hogy kötelezzék el magukat óceánjaink 30 százalékának 2030-ig történő megóvása mellett a klímaválság leküzdése és a tengeri ökoszisztémák védelme érdekében.

Az egészséges óceánok azontúl, hogy szabályozzák az éghajlatot és az időjárási mintákat, a világ biológiai sokféleségének 80 százalékát és több millió munkalehetőséget biztosítanak, hozzájárulnak az egészséges Földhöz is. Óceánjainkat azonban veszély fenyegeti, az emberi tevékenységek káros hatást gyakorolnak a teljes tengeri ökoszisztémára. A korallok kifehéredésétől és a műanyagszennyezéstől (évente 9 millió tonna műanyag kerül az óceánokba) az emelkedő tengerszintig és a fenntarthatatlan halászatig, tengereink gyors ütemben változnak.

Az viszont optimizmusra adhat okot, hogy a kutatók szerint a tengeri élet és az óceáni ökoszisztémák 30 éven belül fenntartható módon helyreállhatnak, ha az emberiség komoly lépéseket tesz a fajok védelme és a természetes élőhelyek újjáépítése érdekében. Az éghajlatváltozás kezelését is magában foglaló cselekvési terv jelentős helyreállást eredményezne.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Portugália is csatlakozott a kezdeményezéshez és „Kék menetrend zöld ügyben” címmel miniszteri konferenciát rendez Lisszabonban. Az esemény házigazdája Ricardo Serrão Santos Portugália tengerügyi minisztere, aki arról beszélt, hogy az óceán teljességében sérült. Az óceán savasodása és hőmérsékletének növekedése, az oxigénszint csökkenéséhez vezet, mely hat a biodiverzitásra is.

Santos szerint a tudománynak alapjaiban kell megváltoztatnia az emberiség mentalitását, de ezt csak oktatással lehet elérni A tengerügyi miniszter azt is hozzátette, hogy politikai tevékenységet csak társadalmi felhatalmazással lehet végezni és ahhoz, hogy a politikusok a legmagasabb tudományos szint alapján tudjanak törvényeket alkotni, felvilágosodott, ismeretekkel rendelkező társadalomra van szükség.

Egyéni szinten is van persze mit tennünk, többek között csökkenthetjük az egyszer használatos műanyag használatát, esetleg részt vehetünk a tengerpartok megtisztításában, illetve a korallzátonyokra nem káros naptej és a környezetbarát szépségápolási termékeket használhatunk.

(Independent és Euronews)

(fotó: pexels – Kira Louw)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon