Októberben, terítéken a gomba
Októberben, terítéken a gomba

Elindult a Felelős Gasztrohős Alapítvány gomba fogyasztást népszerűsítő kampánya, a Pilze-Nagy Kft. támogatásával.

Az egy hónapos kampány kezdeményezői, az ehető gombák kóstolására buzdítanak mindenkit. A kihívást infografikákkal, felhasználási és feldolgozási tippekkel, receptgyűjteménnyel, gomba témájú piaci nappal, a Fenntartható Vendéglátóhelyek fogásaival és a kampány arcaként közreműködő Mautner Zsófia gasztroblogger receptjeivel segítik.

Régóta szerettünk volna egy gombával foglalkozó kampányt indítani, hiszen a számos pozitív tulajdonsága mellett fenntarthatóan termeszthető és felhasználható alapanyagról van szó. Alacsony vízlábnyomú, vegyszermentesen, és akár vertikálisan termeszthető vagy a természetben gyűjthető élelem a gomba, amit hulladékmentesen használhatunk fel, hiszen a legtöbb faj esetében nem szükséges hámozni a kalapot, és a tönk is sokféle étel alapanyaga lehet. A kampánnyal célunk, hogy előkészítési, felhasználási ötletekkel, receptekkel ösztönözzük az embereket arra, hogy építsék be az étrendjükbe a gombát.

– mondta el Kiss-Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője.

Somosné Nagy Adrienn, a Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője a kezdeményezés kapcsán a következőket emelte ki:

A gomba egy igen megosztó élelmiszer, sok negatív asszociáció társul hozzá itthon, amellyel mi is gyakran találkozunk. Laskagomba termesztőként és a gombák szerelmeseiként nagyon fontosnak tartjuk, hogy a lakosság jobban megismerje ezt a rendkívül értékes alapanyagot és bátran merjék használni. Ezért is örültünk a Felelős Gasztrohős Alapítvány ötletének és csatlakoztunk hozzá támogatóként, valamint vontuk be a friss zöldség-gyümölcs értékláncok fenntarthatóságát vizsgáló CO-Fresh projektbe is a kampányt.

Az egész októberben futó kampányhoz a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező éttermek is csatlakoztak, úgy mint a Czakó Kert, a Csillaghegyi Megálló, a Jardinette, a debreceni Kis Padlizsán, a La Mimosa, a kéthelyi Lokal47, a váci Lujza és Koriander, a pécsi Nana Bistro, a zebegényi NaturaHill, a szintén pécsi Reggeli, a nagykanizsai Szőlőskert Vendéglő, a The Planteen és a miskolci Végállomás. Ezeken a vendéglátóhelyeken az erdei vagy termesztett gombából készült fogásokat és különlegességeket kóstolhatják meg az érkezők. Október 9-én, a Czakó piacz-on gomba kiállítással, kóstolóval és játékokkal várják az érdeklődőket.

(Felelős Gasztrohős)

search icon