Összefogás a Balaton jövője érdekében
Összefogás a Balaton jövője érdekében

A tó vízminőségének hatékonyabb nyomon követése érdekében 5 éves együttműködési megállapodást kötött a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLK), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a három dunántúli vízügyi igazgatóság.

Az összefogás célja a balatoni mérési adatok egységes kezelése, az információáramlás biztosítása, valamint az alap- és alkalmazott kutatások eredményeinek felhasználása a vízgazdálkodási és vízkezelési eljárások kidolgozásában – írja közleményében az OVF.

Ahogy a közleményből kiderül, az aláíró felek eddig is végeztek vízminőségi méréseket, de az adatok jórészt csak saját kutatásaikban használták fel. Ehhez képest mostantól kölcsönösen megosztják a balatoni terepi és laboratóriumi mérések adatait, és ha szükséges segítik egymást a közös kiértékelésében valamint a rendszeres mintavételeket érintő kérdéseket is egyeztetik.

Erre, illetve a Balaton és vízgyűjtőjének a kapacitásokhoz mérten lehető legnagyobb fokú monitorozására nagy szükség is van, hiszen ahogy arról épp a napokban mi is beszámoltunk, a tóban zajló folyamatok nem minden esetben szolgálják a természet és a tavat használók szükségleteit.

Erős Tibor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet igazgatója szerint a vízügy által végzett mérések, monitorozási adatok nagy segítséget jelenthetnek az ökológiai folyamatok értékeléséhez, mind a célirányos, mind pedig az alapkutatásban.

A megállapodás részeként az egymással megosztott adatok és módszerek nyomán többek közt azt várják, hogy Balaton a-klorofill-koncentrációját, az áramlási viszonyok tér- és időbeli változását, valamint az eutrofizációs eseményeket hatékonyabban tudják vizsgálni illetve előre jelezni.

Szükség van a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakembereinek tudására, arra az inkább ökológiai, mintsem vízgazdálkodási kutatási háttérre, amelyben feltárják a kedvezőtlen folyamatok kialakulásának okát és így remélhetőleg lehetővé teszik annak megelőzését.

– mondta Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon