Öt hasznos tipp, hogy memóriánk minél tovább ép maradhasson

Öt hasznos tipp, hogy memóriánk minél tovább ép maradhasson
Öt hasznos tipp, hogy memóriánk minél tovább ép maradhasson

Egyre többször nem jutnak eszünkbe hétköznapi tárgyak nevei, az, hogy mit csináltunk tegnap, hogy hogy hívják a legjobb barátnőnk gyerekét. Ennek hátterében nem csak valami fenyegető betegség állhat: lehet az életünket nyomasztó világesemények (a járvány, a háború) és a stresszes életmódunk következménye is.

Már közhelynek számít, hogy „felgyorsult világunkban rengeteg információ zúdul ránk”, de legyünk őszinték, ezt mi magunk idézzük elő, gyakorlatilag teleszemeteljük az agyunkat. Semmire sem lehet igazán odafigyelni, ha közben pörgetjük a hírfolyamot, a feedeket, két találkozó között még gyorsan elolvassuk az aznapi híreket.

A szakértők szerint ezekkel megnehezítjük agyunk számára már azt is, hogy rögzítse az emlékeket. Ugyanezért nem emlékszünk a hirtelen előttünk álló kollégára (nemhogy a nevére), amikor korábban csak a Zoomon láttuk az arcát.

Abban megegyeznek a kutatók, hogy a memória a korral csökken, de azt, hogy pontosan mikor, nem tudják megmondani: az emberek kognitív képességei különböző mértékben romlanak. Egyes tanulmányok szerint már a 20-as éveinkben kezd el fokozatosan romlani, mások szerint 60 év körülre tehető a leghatározottabb hanyatlás.

Több hasznos gyakorlatot javasolnak a szakértők arra az esetre, ha azt tapasztaljuk, túl sokszor felejtjük el, mit ígértünk a meetingen fél órával korábban, vagy hogy hogy hívják a tegnap bemutatott új kollégát. Az agyat lehet edzeni és segíteni neki a figyelésben.

  • Hagyjuk abba a multitaskingot! Nehéz felidézni valamit, vagy emlékké alakítani azt, amire eleve nem tudtunk odafigyelni, mert több dolgot csináltunk egyszerre. Tedd félre a telefonodat, egyszerre egy dologra figyelj.
  • Nyugtassuk meg az agyat! A napi meditáció, a jóga, egy tízperces légzőgyakorlat, egy séta a természetben mind segít az agy összegubancolódott huzalainak kisimításában és rugalmassá tételében. A társas kapcsolódás – egy beszélgetés, egy ölelés, a szex is csökkenti a stresszt, ezzel erősíti az agy memóriaalkotó képességét.
  • Alvás, alvás, alvás! a kielégítő mennyiségű, éjszakánként legalább 6 óra alvásnak mással nem helyettesíthető hatása van, szükség van rá a memória frissülésére, az emlékek rendszerezésére és a regenerálódásra.
  • Ne erőltesd! Abszolút kontraproduktív, ha erőltetjük az emlékezést valamire, ami nem jut eszünkbe. Csak frusztráltak leszünk tőle, emiatt agyunk érzelmekért felelős része veszi át az irányítást az emlékek előhívása helyett. Lépjünk inkább hátra egyet, pihentessük az agyat és próbáljuk meg később.
  • Légy jelen! Egyszerűnek hangzik, de mostanság sokaknak egyre nehezebb teljes figyelemmel fordulni a velük szemben ülő és beszélő emberre. Ne csak arra várj, hogy te következz és elmondd a saját véleményedet: erőltesd meg magadat, tedd le a telefont, koncentrálj. Könnyebb lesz így előhívni később az emlékeket és az információt.

(Forrás: forbes.hu Kép: pexels.com)

search icon