Párizsban betiltják az elektromos rollereket?
Párizsban betiltják az elektromos rollereket?

Az elektromos rollerek használata megosztó kérdéssé vált Párizsban. Egyes lakosok szerint nem lehet elférni tőlük a járdákon, veszélyesek a gyalogosokra, és általában tele van velük a legtöbb utca. Csak 2022-ben a rendőrség több mint 400 elektromos rollerrel kapcsolatos balesetről számolt be, amelyekben 459 ember sérült meg

Az Egyesült Királyságban végzett kutatás szerint az elektromos rollert használók nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyosabb sérüléseket, mint a kerékpárosok. A londoni Queen Mary Egyetem és a St Mary’s Kórház által készített tanulmány szerint a rollerezők kis számban viselnek sisakot, és nagy számban fordul elő, hogy ittasan is közlekednek.

Arról is beszámoltak, hogy az emberek Párizsban a Szajnába dobták a rollereket, amikor már nem volt rájuk szükségük. Anne Hidalgo, a város polgármestere azt mondta, hogy hajlik az elektromos rollerek betiltása felé, de hagyja, hogy a város lakói döntsenek a népszavazáson.

A népszavazás vitát váltott ki, mivel a Lime e-robogókölcsönző cég 10 perces ingyenes utazást ajánlott fel azoknak a felhasználóknak, akik regisztráltak a népszavazáson való részvételre. Párizs egyike azon városoknak, ahol a legtöbbet használják ezt szolgáltatást, és a város lakosainak április 2-ig van lehetőségük arra, hogy szavazzanak.

„Bizonyítsd be, hogy részt vettél a szavazáson, és kapsz egy 10 perces ingyenes fuvart, nálunk”

– állt a Lime ügyfeleinek küldött e-mailben.

David Belliard, a közlekedésért és közterületekért felelős zöld alpolgármester a Twitteren azt írta, a szavazók megvásárlására tett javaslat őszintén szólva nem szép. Később tisztázta, hogy a cég nem sértett törvényt, mert a népszavazásra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az önkormányzati választásokra. Belliard szerint a vitát a fogyasztók szintjén kell rendezni – és azt is hozzá tette, hogy a vita a rollerhasználók és a lakosok között zajlik -, egyebekben pedig városüzemeltetési kérdés.

A Lime szerint az akciója teljesen legális, és a célja az volt, hogy minél többen vegyenek részt a szavazáson.

Az elektromos rollerek betiltása azért is került napirendre, mert az ezzel kapcsolatos szabályozások területén szinte minden lehetőséget kimerítettünk már. Tilos a járdán való közlekedés, a mobiltelefonok használata utazás közben és a fejhallgató viselése. Egyes területeken sebességkorlátozások is érvényben vannak. Aki ezeket a szabályokat megszegi, akár 1500 eurós bírságra is számíthat – tette hozzá Belliard.

A város azonban továbbra is problémákkal küzd ezen a téren, és ezért van szükség a népszavazásra a három fő szolgáltató – a Lime, a Dott és a Tier – engedélyének megújítása előtt. Az elektromos rollerek betiltásáról szóló párizsi vita más európai városokat is ösztönözhet arra, hogy gondolkodjanak el az elektromos rollerek korlátozásáról. 

(Forrás: euronews)

search icon