Pénzügyi fenyegetést is jelent a biodiverzitás csökkenése
Pénzügyi fenyegetést is jelent a biodiverzitás csökkenése

A biológiai sokféleség csökkenése egy olyan, a pénzügyi rendszert is érintő kockázat, melyet eddig figyelmen kívül hagytak az érintett szervezetek.

A Network for Greening the Financial System (NGFS) és az International Network for Sustainable Financial Policy Insights új jelentése szerint a központi bankoknak meg kell érteniük a problémát és olyan elvárásokat kell megfogalmazniuk a kereskedelmi bankokkal szemben, melyek a probléma kezelésére irányulnak.

Míg a klímaváltozás kérdése ma már a pénzvilágban is megkerülhetetlen, addig a biodiverzitás csökkenése, ezen keresztül pedig a természetes ökoszisztémák meggyengülése még nem kapja meg a kellő figyelmet.

Mivel azonban az ökoszisztémák pusztulásával az emberiséget tiszta vízzel, levegővel és élelemmel ellátó rendszerek is súlyosan károsodnak, így nem lehet eltekinteni a problémától.

A központi bankoknak és a bankfelügyeleteknek kapacitást kell kiépíteniük a kérdés megértéséhez és a biológiai sokféleség csökkenésével kapcsolatos kockázatok értékeléséhez.

–áll az NGFS jelentésében

(Reuters)

search icon