A pénzügyi rendszerek összeomlásával fenyeget a klímaváltozás
A pénzügyi rendszerek összeomlásával fenyeget a klímaváltozás

Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) figyelmeztetése szerint a klímaváltozás kibontakozásának reális következménye lehet a mai pénzügyi rendszer összeomlása.

Ahogy azt Tobias Adrian, az IMF egyik vezetője mondta nemrég, az éghajlatváltás lassan megy végbe, de potenciálisan katasztrofális kilátásokkal fenyeget. Sok országban pedig az éghajlati változások a pénzügyi rendszer számára is katasztrófával fenyegetnek.

A szakértő szerint a közelmúlt néhány eseménye, mint például a Bahamákon és a Fülöp-szigeteken pusztító tájfunok, vagy a Texasban dollármilliárdos kárt okozó hóviharok komoly gazdasági megterhelést jelentettek, és ez a néhány példa csupán csepp a tengerben.

Egy szintén nem régi amerikai tőzsdei jelentés egybecseng az IMF vezető szavaival. Eszerint „az éghajlatváltozás jelenti az egyik legfőbb kockázatot az amerikai pénzügyi rendszer stabilitására és a gazdaság működésére nézve”.

Az Independent cikke szerint az Egyesült Államokban egyre több gazdasági szereplő ismeri fel a várható veszélyeket és próbál tenni ellenük. Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet például kötelezővé teszi a fenntarthatósági jelentések közzétételét a vállalatok számára, míg több nagy befektető jelezte, hogy új beruházásaik szén-dioxid kibocsátását igyekszenek majd csökkenteni.

Némileg ebbe a folyamatba illeszkedik az ExxonMobil nevű olajipari cégben a múlt héten lezajlott palotaforradalom is, mely során a vállalat igazgatótanácsába sikerült egy kisrészvényes érdekcsoportnak a saját, környezetvédelmi kérdésekre nyitottabb jelöltjét bejuttatnia.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon