Perelik a légitársaságot: visszaütött a greenwashing
Perelik a légitársaságot: visszaütött a greenwashing

Holland környezetvédelmi csoportok nyújtottak be keresetet a KLM ellen, mert szerintük a cég „Fly Responsibly” (repülj felelősen) reklámkampánya megtévesztő. Ha a kereset nyomán eljárás indul, ez lesz az első ilyen jellegű per légitársaság ellen.

A holland Fossielvrij NL, a ClientEarth és a Reclame Fossielvrij környezetvédelmi, jogi és jótékonysági szervezetek az amszterdami kerületi bíróságon nyújtották be a keresetet. A civilek szerint a KLM sérti az uniós fogyasztóvédelmi jogokat, mivel félrevezeti a nyilvánosságot a járatok fenntarthatóságával kapcsolatban. Mint mondják, a légitársaság azt a benyomást kelti, hogy járatai nem súlyosbítják az éghajlati válságot.

A cég még tavaly decemberben indította el új reklámkampányát, melyben arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy segítsenek a repülés „fenntartható jövőjének” megteremtésében. Ezt az utasok úgy tehetik meg, hogy hozzájárulnak erdőtelepítési projektekhez vagy a repüléssel kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó CO2ZERO ajánlatai révén a környezetbarátabb üzemanyagok költségeihez.

Természetesen nem állna érdekünkben, hogy félretájékoztassuk ügyfeleinket. A mi felelősségünk, hogy a jövőbeni utazást a lehető legjobban fenntarthatóvá tegyük. Úgy véljük, hogy kommunikációnk megfelel a vonatkozó jogszabályoknak és előírásoknak.

– áll a légitársaság közleményében

A keresetet benyújtó csoportok azt állítják, hogy a légiközlekedést nem lehet elég gyorsan fenntarthatóvá tenni a globális éghajlati célok eléréséhez. Legalábbis nem azzal, ha a fosszilis repülőgép-üzemanyagokat kiváltjuk, vagy a hajtóműveket hatékonyabbá tesszük. Az egyetlen járható és biztos utat a repülések számának csökkentése jelentheti.

A KLM ragaszkodott ahhoz a hamis üzenethez, hogy a fenntarthatóbb repülés felé vezető úton jár. Kizárt, hogy ezt úgy tegye, hogy közben folyamatosan növekedést tervez, ami tovább szítja az éghajlatunk összeomlását.

–mondta Hiske Arts, a Fossielvrij NL egyik aktivistája

A következőkben a holland bíróság dönt arról, hogy az ügy folytatódhat-e, és valóban a bíróság elé kell-e állnia a KLM-nek. (Reuters)

search icon