Pet-palack helyett víztisztító
Pet-palack helyett víztisztító

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sérülékenynek nevezi a több mint kétmilliárd ember biztonságos ivóvízhez jutásának segítésében elért két évtized alatt elért eredményt, mivel a klímaváltozás kikezdi az ellátás biztonságát. Jelenleg közel 800 millió ember még mindig nem fér hozzá 30 percen belül elérhető, jó minőségű vízhez, és évente több mint 800 ezer ember hal meg a nem megfelelő higiénés körülmények, például a tiszta ivóvíz és a kézhigiénia hiánya miatt.

Ez utóbbin változtathat egy svéd technológia elterjedése. A Wayout bérbe adja moduláris víztisztító rendszereit a tulajdonos-üzemeltetőknek, és minden mikroüzem helyben épül fel, így minimális mennyiségű alkatrészt és anyagot igényel, emellett jelentősen csökken a szállítási költség. Egy víztisztító egység napi 8000 liter tiszta vizet képes előállítani, ami 2000 ember számára elegendő biztonságos ivó- és főzővizellátást jelent.

A tisztított vizet kifejezetten az egyszer használatos műanyag palackok kiváltására tervezett intelligens, rozsdamentes acélhordókban tárolják, amelyekben digitális chipek figyelik a bennük lévő folyadék tisztaságát. A rendszer csapjai felhőhöz kapcsolódnak, ami segít a tulajdonosoknak megérteni a felhasználási mintákat, hogy a legjobban tudják kezelni a keresletet. A Wayout hordóinak tisztításához ózont használnak. A rendszer minimális erőforrásokat igényel, még a felhőkapcsolathoz is. A lízingrendszerbe épített megfizethetőség mellett a Wayout eljárása segíthet abban, hogy emberek milliói számára váljon elérhetővé a biztonságos ivóvíz.

(Forrás: springwise.com; newtechnology.hu)

search icon