PLATIO – Napelemes térburkolat

Napenergia a lábaid alatt – mert ideje lépni!

Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek – ez a szállóige akár a PLATIO jelmondata is lehetne, hiszen újrahasznosított műanyagból készült napelemes térburkolataival két fronton is segít, hogy környezettudatosabban éljünk, és megőrizzük bolygónk szépségeit a jövő generációinak. Ruscsák Helga marketing menedzser mesélt az innovációról.

Honnan jött a napelemes térburkolat ötlete?

A PLATIO három gyermekkori barát – Sziszák Imre gépészmérnök, Cseh József vegyészmérnök és Ilyés Miklós tájépítész – közös gondolkodásából született. Miklós több városi tér és járda tervezésében közreműködött, és minduntalan elborzasztotta, mennyi anyagot használnak fel unalmas, szürke burkolatok építésére. Eközben pedig aggasztó, hogy az egyre gyűlő, lassan lebomló műanyag hulladékkal még mindig nem tud mit kezdeni az emberiség. Ebből kiindulva született meg az ötlet, hogy készítsünk olyan térburkolatot, ami nemcsak újrahasznosítja a felgyülemlő műanyagot, de hasznos is legyen, vagyis tiszta energiát termeljen, mert azt láttuk, hogy például a városi elektromos fogyasztók (mint az automaták, lámpák, kijelzők) ellátása komoly előkészítést, sok időt és nagy anyagi ráfordítást igényel.

PLATIO
napelem
Igen strapabíró, így járdákra, de kisebb forgalmú utakra is telepíthető.

Milyen filozófia alapján működik a cég?

A filozófiánk a víziónkon alapszik, ami mindennek a kezdete volt: véleményünk szerint a napból származó tiszta energia a jelenleginél sokkal jobban hasznosítható lenne. Több napból származó energia éri el a Földet egyetlen óra alatt, mint amennyit az emberiség egy év alatt felhasznál. A napelemparkok és a tetőre szerelhető napelempanelek mellett még rengeteg felület áll rendelkezésre, amit megújuló energiatermelésre lehetne fordítani, ilyenek például épített környezetünk járófelületei is. Emellett szerintünk fenntarthatatlan az a civilizációnkra jellemző mentalitás, hogy minden erőforrást felhasználunk a természetből, a szemetünket pedig oda visszajuttatjuk. Itt az ideje, hogy végre kreatívan újragondoljuk és használjuk a meglévő eszközeinket! Hisszük, hogy a napelemek előbb vagy utóbb az épített környezetünk szerves részévé fognak válni. Napelemes térköveinkkel ezt szeretnénk megvalósítani a városoktól kezdve az otthonokig, minden napsütötte burkolaton.

Mennyiben hasonlít a PLATIO a hagyományos szolárpanelekre, és miben tér el?

A termék működési elve a hagyományos napelemekkel megegyezik. A különbség főleg abból adódik, hogy a PLATIO rendszere úgy lett kialakítva, hogy olyan helyeken is alkalmazható legyen, ahol a tetőre szerelt napelempanelek nem. A PLATIO szigorúan a biztonsági feszültségszint alatt marad (akár kézzel érinthető a termék), szemben a hagyományos 1000, 1500 V feszültségű rendszerekkel. Ha a biztonsági szempontokat vesszük figyelembe, a hagyományos napelemek tűzoltása sajnos nagyon problémás a magas feszültség miatt. Emellett ökotudatosság szempontjából fontos plusz, hogy a mi termékünk újrahasznosítható műanyagból készül, vagyis duplán zöld termék, hiszen visszaad a természetnek azáltal, hogy a nehezen hasznosítható műanyagot feldolgozza, és az nem a földbe kerül.

Platio
napelem
A PLATIO napelemekkel felszerelt smart bench-ek egy okos város fontos szereplői tudnak lenni.

Miben egyedülálló ez a koncepció Magyarországon, esetleg Európában?

Utak felületére több kísérleti napelemes megoldási is létezik, de ezek vagy drága, nem megtérülő beruházások, vagy kisebb teljesítménnyel bírnak, vagy nem elérhetőek a lakosság számára.

Elsősorban milyen helyszínekre ajánljátok a PLATIO telepítését?

A PLATIO térburkolattal lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy ahol arra szükség van, ott a megújuló energia a burkolat szintjén megtermelhető legyen. A termékünk kiválóan alkalmas otthoni (járdák, teraszok, valamint autófeljárók) és közterületi felhasználásra (gyalogos felületek, parkok, kerékpárutak, kikötők, egyéb alacsony gépjármű forgalmú utak) is. Utóbbi esetében fontos, hogy hálózattól független (ún. off-grid) működést tudunk biztosítani töltőállomások vagy egyéb kültéri eszközök (például infópultok, közvilágítás) számára anélkül, hogy hasznos területet vennénk el vagy rontanánk a városképet. Azt látjuk, hogy a PLATIO-ra jelenleg e tulajdonsága miatt van a legnagyobb igény. Jó példa erre az USA, ahol a kifejezetten napsütötte, de tornádóveszélyes helyekről sokan érdeklődnek.

Ezen felül több pilot projektet is sikerrel zártunk: ezek közül kiemelve elektromos autó töltőrendszereként, tengeri pontonhíd energiaellátását biztosító rendszereként és kültéri okos bútorként is megállta a helyét a PLATIO.

Platio
napelem
Otthoni felhasználásra is alternatíva lehet.

Az eddigi tapasztalatok alapján mennyire tartósak a napelemes térkövek? Milyen gondozást igényelnek?

A PLATIO egy olyan magas teherbírású térkő, amely hő- és ütésálló tulajdonságokkal is bír. Újrahasznosított műanyag váza minden tekintetben veri például a térburkolatokhoz jellemzően használt betonok minőségét. Például kedvezőbb szilárdságtani mutatókkal rendelkezik, a felső réteget pedig szintén nagy szilárdságú, edzettüveg lapok védik, amelyek speciális csúszásmentesítő bevonatot kapnak. A termékfejlesztésnél fontos szempont volt az időtállóság. A PLATIO-t legalább 20 éves élettartamra szánjuk, és rendeltetésszerű használat mellett 5 év garanciát vállalunk rá. Általánosan elmondható, hogy ugyan nem gépjármű-közlekedésre terveztük, egy autó vagy egy teherautó súlyát gond nélkül elbírják. Ezt bizonyítják a különböző minősítések és az eddig elkészült projektek is. A PLATIO térburkolat másik előnye a könnyű karbantartás, hiszen nem igényel speciális takarítást, egyszerű seprűvel vagy gumibetétes eszközzel tisztán tartható, és jól viseli a nagynyomású mosót, sőt téli időszakban a hólapátot is.

Milyen irányba szeretnétek fejlődni a jövőben?

A fejlesztések jelenleg elsősorban a termék egyszerűbb gyárthatóságára és telepíthetőségére fókuszálnak, hogy ezzel is minél szélesebb rétegek számára tehessük elérhetővé a terméket. Emellett a burkolat automatikus jégmentesítésén is dolgozunk.

Fotók: PLATIO

Ha tetszett a PLATIO története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

search icon