Próbálják megmenteni az Afrikában költő pingvinfajt
Próbálják megmenteni az Afrikában költő pingvinfajt

A pápaszemes pingvin egykor milliós számban fészkelt Afrika déli partjainál, az elmúlt száz évben azonban a kihalás szélére sodródtak. Most új módszerrel próbálják megmenteni őket.

Vészesen lecsökkent a pápaszemes pingvin állománya Dél-Afrikában. Ennek oka a melegedő klíma és a túlhalászat mellett az, hogy az emberek közel egy évszázadig gyűjtötték és fogyasztották a madarak tojásait.

A most induló programban megmentett és kézben nevelt fiókák visszatelepítésével próbálnak új kolóniákat kialakítani. A halban gazdag vizekkel rendelkező De Hoop természetvédelmi rezervátum területén 2021-től kezdődően évi 50 fiatal pingvint engednek majd szabadon.

A szakemberek abban reménykednek, hogy a természetvédelmi területen a madarak új kolóniát hoznak majd létre. A siker egyelőre nem biztos, mert korábban is próbálkoztak pingvineket a területre vonzani, kevés sikerrel.

A területen élő leopárdok is megnehezíthetik a pingvinek életét, melyek a kétezres évek közepén már elüldöztek innen egy csapat madarat.

Magyarország több állatkertjében is megtekinthető a faj, mely fogságban jól szaporodik. A kedves tengeri madarakról múlt héten is beszámoltunk, amikor egy kutatás új pingvinfajokat azonosított.

Forrás: elobolygonk.hu/MTI

search icon