Próbálnak zöldíteni a légitársaságok
Próbálnak zöldíteni a légitársaságok

Ha a repülésből fakadó kibocsátáson nem is tudnak változtatni, legalább a fedélzeti szolgáltatásokat zöldítik. Míg az Air France a fedélzeti kényelmi csomagokkal próbál jó pontokat szerezni, addig az Emirates vegán menüinek színesítésével tesz lépéseket fenntarthatóbb működés felé.

Valószínűleg a repülőutasok nagy számban vesznek részt a Veganuárban. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ebben a hónapban közel 10%-kal több vegán ételt szolgálnak fel az Emirates járatain, mint az év többi hónapjában.

A légitársaság próbál kedvezni a növényi központú étkezést választóknak azzal, hogy járatain a a regionális ihletésű konyha hagyományaihoz híven olyan ételeket szolgálnak fel, amelyek ízvilágát az indulási vagy célvárosok ihlették – írja a turizmus.com.

A prémium utasok számára hozzáférhető dubaji Emirates First Class Lounge-ban további vegán fogások várják a vegánokat. Az Air France szintén az üzleti és a prémium utasait próbálja megszólítani új megoldásával: számukra olyan kiegészítő, kényelmi csomagot biztosítanak, mely 93%-ban újrahasznosított műanyagból készül.

Ahogy írják, a csomagban kukoricakeményítőből készült fogkefe és toll található, a füldugókat műanyag helyett újrahasznosított papírba csomagolják. A műanyagot egyébként mindegyik utazási osztályon higiénikus, újrahasznosított csomagolás váltja.

Bár ezek az intézkedések szimpatikusnak hatnak, a repülés teljes karbonlábnyomához hasonlítva azonban már-már greenwashingnak tűnhetnek. A valódi áttörést az jelenthetné, ha gyorsabban és szélesebb körben terjedhetnének el az alternatív üzemanyagok illetve hajtás-technológiák, illetve természetesen az, ha csökkenne a repülések száma. Ez egyelőre még messze lehet, sőt jelenleg évi 3%-kal bővül a szektor.

search icon