Rekord metánszivárgást észleltek egy orosz szénbányában
Rekord metánszivárgást észleltek egy orosz szénbányában

A műholdas megfigyelések szerint a szivárgó üvegházhatású gáz kibocsátása öt széntüzelésű erőmű szén-dioxid-kibocsátásának felel meg. Ez lehet a valaha észlelt legnagyobb metánszivárgás.

A közép-oroszországi Kemerovói területen található Oroszország legnagyobb szénbányája, az 1973-ban megnyitott Raszpadszkva. Itt történt illetve zajlik jelenleg is a rekord méretű szivárgás. Az ENSZ-nek és az Európai Űrügynökségnek is kibocsátási adatokat szolgáltató kanadai GHGSat szerint óránként nagyjából 90 tonna metán tör fel a bányából.

Az Independent cikke szerint ha a szivárgás folytatódik, egy év alatt akár a 764 ezer tonnát is meghaladná a szivárgás mértéke. Ez a mennyiség egyébként nagyjából 2,4 millió háztartás energiaellátására lenne elegendő, ha nem a légkörben végezné.

Ahogy a cikkben is írják, a metán sokkal erősebb üvegház hatással rendelkezik mint a szén-dioxid, cserébe viszont légköri ideje jóval rövidebb, átlagosan 9 év. A metán egyébként a bányászat elkerülhetetlen mellékterméke, és mivel robbanásveszélyes, sokszor szándékosan szivárogtatják, megelőzve a veszélyes mértékű felhalmozódását.

A GHGSat egyik vezetője, Brody Wight elmondta, hogy a műholdas megfigyelések alapvetően változtatták meg a metánkibocsátásról alkotott képünket, egyben sokat segítenek a probléma elleni küzdelemben. Korábban a metánszintek rögzítéséhez egy embernek ki kellett mennie egy helyszínre, és egy gázdetektort kellett a feltételezett forrás irányában felállítania, és remélni, hogy a szél nem fúj túl erősen. A műholdas technológia azonban megkönnyítette a munkát és sok millió metánkibocsátót helyszínt helyezett el a térképen.

search icon