Műholdakkal lehet javítani az üvegházhatású gázokról szóló jelentéseket

Műholdakkal lehet javítani az üvegházhatású gázokról szóló jelentéseket
Műholdakkal lehet javítani az üvegházhatású gázokról szóló jelentéseket

Mivel az éghajlati válság egyre erősödik, a nemzetek világszerte erőfeszítéseket tesznek az éghajlat felmelegedését okozó gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Az intézkedések nyomon követése érdekében az országok jelentik az üvegházhatású gázok kibocsátását az UNFCCC-nek, amely az éghajlatváltozás elleni küzdelem globális fellépéséért felelős testület. Bár a pontos és következetes jelentéstétel kulcsfontosságú, nagyon kevés ország használja ki a Föld-megfigyelő műholdak adatait becsléseik ellenőrzésére és javítására. A tudósok most új módszereket dolgoztak ki az üvegházhatást okozó gázok nemzeti nyilvántartásainak az űrből végzett független mérésekkel való összehasonlítására.

Az országok az ágazati alapú tevékenységekre vonatkozó becsléseket használják az üvegházhatású gázokról szóló nemzeti jelentéseik összeállításához és a Párizsi Éghajlatváltozási Megállapodásban vállalt szén-dioxid-csökkentési kötelezettségeik teljesítése terén elért előrehaladás bemutatásához.

Az üvegházhatású gázok, például a szén-dioxid és a metán kibocsátásának csökkentése egyértelműen kiemelkedő fontosságú az éghajlatváltozás legsúlyosabb hatásainak elkerülése érdekében. Ahhoz azonban, hogy megértsük, hogy az enyhítési stratégiák valóban elérik-e a csökkentési célokat, a kibocsátás pontos mérése kulcsfontosságú.

Forrás (enn.com)

search icon