Repülő óriások – vízilovak a levegőben
Repülő óriások – vízilovak a levegőben

A Londoni Egyetem Királyi Állatorvosi Főiskolájának evolúciós biomechanikai szakemberei felfedezték, hogy amikor a vízilovak teljes sebességgel futnak, mind a négy lábuk a levegőben van.

A Peer J folyóiratban megjelent cikkükben John Hutchinson és Emily Pringle leírták, hogyan filmezték le speciális kamerák segítségével a teljes sebességgel futó vízilovakat, és mit találtak az eredmények elemzésekor.

A víziló a világon az egyik legveszélyesebb állat az emberre. Hamar támad és üldözőbe is veszi az áldozatát, ha arra szükség van. Ráadásul méretük is hatalmas, a hímek átlagosan 1500 kg-ot, a nőstények pedig 1300 kg-ot nyomnak. Egy ilyen nagy állathoz képest pedig meglepően gyorsan futnak – némelyikükaz akár 30 km/órás sebességet is elérhetik.

Ebben az új tanulmányban Hutchinson és Pringle azon töprengett, hogy egy ilyen nehéz lény miként futhat ekkora sebességgel, illetve azt is megjegyezték, hogy mivel kifejezetten veszélyes a közelükben tartózkodni, eddig igen kevés kutatást végeztek a mozgásukkal kapcsolatban.

A kutatók ezért az észak-yorkshire-i Flamingo Land Resort állatkerben speciális kamerák segítségével távolról tanulmányozták a vízilovak futás közbeni mozgását. 32 egyedtől összesen 169 futóciklust sikerült videóra rögzíteniük.

A videó elemzése során a kutatópár felfedezte, hogy a vízilovak csak akkor szoktak nagy sebességgel futni, ha egy másik víziló – jellemzően a dominancia jeleként – üldözi őket.

A vízilovak a fenéken, nagy sebességgel ügetnek
Fotó: Canva

Azt is megállapították, hogy amikor maximális sebességgel futnak, a mozgásuk bizonyos pontjain egyszerre emelik fel mind a négy lábukat a talajról – ez az esetek 15%-ában fordul elő futás közben, és összesen 0,3 másodpercig tart. További tanulmányok kimutatták, hogy a vízilovak ügető típusú mozgást végeznek, nem pedig galoppot, mint ahogyan az orrszarvúak futnak.

A kutatópár azt is megállapította, hogy a vízilovak hasonló módon futnak a vízben is: mivel nem tudnak egyik helyről a másikra úszni, ezért nagy sebességgel ügetnek a fenéken.

(forrás: phys.org)
Fotó: Canva

search icon