Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban
Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, a gondozók a hagyományoknak megfelelően a látogatóktól várnak ötleteket, hogyan nevezzék el a jövevényt.

A Szegedi Vadaspark által közzétett információk szerint, Tigi és Chippo, a két törpe víziló 2008-ban állt párba a vadasparkban, miután az állatkert csatlakozott az európai fajmentő tenyészprogamhoz. A nőstény gyakorlott anyaként neveli immár negyedik kicsinyét, jelenleg még a vízilóház biztonságában. Az első időszakban a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítják az anya és kicsinye számára, ezért csak a hím látható a kifutóban, de ahogy lehetséges, a látogatók a borjút is megtekinthetik majd a vízilóház ablakán keresztül.

Fotó forrása: Szegedi Vadaspark facebook oldala

A törpe víziló neve ellenére nem számít kis méretű emlősnek, a kifejletten 160-275 kilós állatok legfeljebb rokonaikhoz, az akár másfél tonnás nílusi vízilovakhoz képest tűnnek apróbbnak. Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben és mocsaraiban élnek, kevésbé kötődnek a vízhez, mint a nílusi vízilovak. A törpe vízilovat viszonylag későn, a 20. század elején fedezték fel, sokáig ugyanis azt hitték, hogy növendék nílusi vízilovakról szólnak az élménybeszámolók, illetve tanúskodnak a maradványok.

A törpe víziló nagy méretű rokonától eltérően nem csapatban él, veszély esetén pedig inkább az esőerdők sűrű bozótjába menekül. Bőre védelmének érdekében speciális zsíros váladékot választ ki, amely az élősködőktől is megóvja. A kifejlett állat vízinövényekkel, gyökerekkel, gumókkal, és lepotyogott gyümölcsökkel táplálkozik. Hossza eléri a 180-185 centimétert, az emberen kívül pedig legfeljebb csak a leopárd lehet az ellensége. A nőstény 190-210 napos vemhesség után egy vagy két kicsinyét a szárazföldön hozza a világra. Az újszülött akkora, mint egy kifejlett házinyúl, 5-7 kilogramm. Születése után mindjárt föláll és kéthetesen már tud úszni.

Jelenleg – elsősorban élőhelyének pusztulása és az orrvadászat miatt – veszélyeztetett fajnak számít, mindössze 2000-2500 kifejlett egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján. Állatkertekben stabil a helyzete a tenyészprogramnak köszönhetően, kb. 125 egyede található meg Európa állatkertjeiben. Szegeden 2011 óta örülhettünk újszülött víziló érkezésének, legutóbb 2020-ban.

A Szegedi Vadasparkban hagyománynak számít, hogy ha törpe víziló születik, a névadására pályázatot hirdetnek. Most is számítanak az ötletes javaslatokra, amelyet az info@zoo.szeged.hu email címre várnak április 23-ig.

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

(Szegedi Vadaspark)

Fotó: Canva

search icon