A gazdik felismerik kedvtelésből tartott nyulaik fájdalmát
A gazdik felismerik kedvtelésből tartott nyulaik fájdalmát

Egyre népszerűbb családi kedvencek a nyulak, csak az Egyesült Királyságban több mint 1,5 milliót tartanak belőlük háziállatként. Ezért is fontos, hogy a gazdik időben felismerjék és segítséget kérhessenek, ha a kedvencük megbetegszik.

A Bristoli Egyetem Állatorvosi Iskola új kutatása szerint a nyúltulajdonosok többsége fel tudta sorolni a fájdalom jeleit, és többnyire meg tudja különböztetni az egészséges nyulakat azoktól, amelyek éppen súlyos fájdalma élnek át. A fájdalom finomabb tüneteit azonban sokan nem ismerik fel.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy a gazdik hogyan ismerik fel a fájdalmat a nyulaiknál, hogyan veszik észre a fájdalom különböző szintjeit, valamint feltérképezte azokat a területeket, ahol a gazdik számára előnyös lenne az oktatás.

A tulajdonosokat különböző csatornákon, köztük a Facebookon toborozták, akiknek egy kétrészes online felmérést kellett kitölteniük. Az első rész adatokat gyűjtött a demográfiai paraméterekről, a gazdik tudásáról a fájdalom jeleivel kapcsolatban, és a nyulak fájdalmával kapcsolatos hiedelmekről. A második részben pedig arra kérték a válaszadókat, hogy értékeljenek nyolc, rutin állatorvosi kezelés során rögzített videót, amelyekben nyulak különböző szintű fájdalommal küzdenek.

A tisztálkodási viselkedés csökkenése, valamint a szem és a fül helyzetének megváltozása is a fájdalom tünetei lehetnek
Fotó: Canva

A kutatók a Bristol Rabbit Pain Scale fájdalomskála egyszerűsített változatát használták, amely 0-tól 3-ig terjedő intervallumot tartalmazott. A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy az egyes válaszadók hány fájdalomra utaló jelet tudtak felsorolni, milyen összpontszámmal értékelték a videókat, majd ezek különbségét összevetették a szakértők pontszámaival.

A felmérés első részét 500-an töltötték ki, a másodikat pedig 345-en. A válaszadók többnyire a fájdalom öt jelét képesek voltak azonosítani (mint például az étvágytalanság, vagy a testtartás és a mozgás megváltozása), de sokan kevésbé voltak tudatában annak, hogy a tisztálkodási viselkedés csökkenése, valamint a szem és a fül helyzetének megváltozása is a fájdalom tünetei lehetnek. A jeleket pontosabban ismerték fel a nők, a nyulakkal dolgozó emberek, és azok, akik már megjárták nyulukkal az állatorvost korábban valamilyen betegség vagy műtét miatt.

Összességében a válaszadók 98,6 százaléka gondolta helyesen, hogy a nyulak éppen annyira vagy akár még jobban érzékelik a fájdalmat, mint a kutyák és a macskák. A teszt második részében a válaszadóknak gyakrabban sikerült azonosítani a fájdalomtól mentes nyulakat (88,8 százalék) és az erős fájdalommal (65,2 százalék) küzdő állatokat. Azonban kevésbé ismerték fel az enyhe (28,4 százalék) és a mérsékelt fájdalom (43,2 százalék) jeleit.  A válaszadók összességében alacsonyabbra értékelték a fájdalmat, mint a szakértők, átlagosan 11,9-es összpontszámmal szemben a szakértők által megadott 18-al.

A felelős állattartás hozzájárul a fenntarthatósághoz. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért, kiemelten foglalkozott a tavaly ősszel megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: miragenews.com
Fotó: Canva

search icon