MellĹ‘zik az egyik legegĂ©szsĂ©gesebb fehĂ©rjeforrást a magyarok, holott a nyĂşlhĂşs kiválĂł táplálkozás-Ă©lettani tulajdonságokkal bĂr.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Ă©s a NyĂşl TermĂ©ktanács (NTT) publikált körkĂ©pĂ©bĹ‘l kiderĂĽl, hogy az elmĂşlt Ă©vekben folyamatosan nĹ‘tt a hazai nyĂşlhĂşstermelĂ©s, a pozitĂv trendet csak az orosz-ukrán háborĂş nyomán kialakult nehĂ©z gazdasági helyzet törte meg. A NAK Ă©s a NyĂşl TermĂ©ktanács piaci körkĂ©pe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre mĂ©ltĂł eredmĂ©nyt Ă©rt le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentĹ‘sebb volt a visszaesĂ©s. A nyĂşlágazat Nyugat-EurĂłpában is válságba kerĂĽlt.
Az elsĹ‘ fĂ©l Ă©vben a magyarok 20 százalĂ©kos, a francia, a spanyol Ă©s az olasz nyĂşltenyĂ©sztĹ‘k 30 százalĂ©kos visszaesĂ©srĹ‘l számoltak be. A nyugat-eurĂłpai termelĂ©s csökkenĂ©sĂ©vel keletkezĹ‘ vágĂłnyĂşlhiányt – a szĂĽksĂ©ges fejlesztĂ©seket követĹ‘en – a magyar nyĂşlágazat pĂłtolhatja – vĂ©lekedik a NAK Ă©s az NYTT.
Magyarországon hat tenyĂ©sztĹ‘szervezet biztosĂtja a genetikai alapot, Ă©s több mint ötven nagyĂĽzemi nyĂşltelep foglalkozik nyĂşltenyĂ©sztĂ©ssel, 2022-ben összesen 10 335 tonna Ă©lĹ‘nyulat állĂtottak elĹ‘. A vágóüzemek szinte teljes egĂ©szĂ©ben hazai előállĂtásĂş, magyar nyulat dolgoznak fel, a kĂ©t nagy vágĂłhĂd az összes magyarországi termelĂ©s 99 százalĂ©kát adja.
A nyĂşlhĂşs könnyen emĂ©szthetĹ‘, zsĂrszegĂ©ny, egĂ©szsĂ©ges Ă©s Ăzletes fehĂ©r hĂşs, semmilyen allergĂ©n anyagot nem tartalmaz. A hĂşsfĂ©lĂ©k közĂĽl a nyĂşlhĂşs rendelkezik a legmagasabb fehĂ©rjetartalommal – hangsĂşlyozta a körkĂ©p összefoglalĂłja.
A nyĂşlhĂşsfogyasztás hazai nĂ©pszerűsĂtĂ©se Ă©rdekĂ©ben a NyĂşl TermĂ©ktanács, valamint az Agrármarketing Centrum Ă©vek Ăłta közösen folytatja országos kampányát, Ă©s cĂ©lja, hogy minĂ©l több magyar fogyasztĂł megismerje a nyĂşlhĂşs elĹ‘nyeit Ă©s elkĂ©szĂtĂ©sĂ©nek változatos mĂłdjait.
(NAK)