Kevés nyúlhúst fogyasztunk
Kevés nyúlhúst fogyasztunk

Mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok, holott a nyúlhús kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nyúl Terméktanács (NTT) publikált körképéből kiderül, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a hazai nyúlhústermelés, a pozitív trendet csak az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzet törte meg. A NAK és a Nyúl Terméktanács piaci körképe szerint az ágazat 2022-ben figyelemre méltó eredményt ért le, 2023-ban azonban a vártnál is jelentősebb volt a visszaesés. A nyúlágazat Nyugat-Európában is válságba került.

Az elsĹ‘ fĂ©l Ă©vben a magyarok 20 százalĂ©kos, a francia, a spanyol Ă©s az olasz nyĂşltenyĂ©sztĹ‘k 30 százalĂ©kos visszaesĂ©srĹ‘l számoltak be. A nyugat-eurĂłpai termelĂ©s csökkenĂ©sĂ©vel keletkezĹ‘ vágĂłnyĂşlhiányt – a szĂĽksĂ©ges fejlesztĂ©seket követĹ‘en – a magyar nyĂşlágazat pĂłtolhatja – vĂ©lekedik a NAK Ă©s az NYTT.

Magyarországon hat tenyésztőszervezet biztosítja a genetikai alapot, és több mint ötven nagyüzemi nyúltelep foglalkozik nyúltenyésztéssel, 2022-ben összesen 10 335 tonna élőnyulat állítottak elő. A vágóüzemek szinte teljes egészében hazai előállítású, magyar nyulat dolgoznak fel, a két nagy vágóhíd az összes magyarországi termelés 99 százalékát adja.

A nyĂşlhĂşs könnyen emĂ©szthetĹ‘, zsĂ­rszegĂ©ny, egĂ©szsĂ©ges Ă©s Ă­zletes fehĂ©r hĂşs, semmilyen allergĂ©n anyagot nem tartalmaz. A hĂşsfĂ©lĂ©k közĂĽl a nyĂşlhĂşs rendelkezik a legmagasabb fehĂ©rjetartalommal – hangsĂşlyozta a körkĂ©p összefoglalĂłja.

A nyúlhúsfogyasztás hazai népszerűsítése érdekében a Nyúl Terméktanács, valamint az Agrármarketing Centrum évek óta közösen folytatja országos kampányát, és célja, hogy minél több magyar fogyasztó megismerje a nyúlhús előnyeit és elkészítésének változatos módjait.

(NAK)

search icon