SAF
SAF

A SAF a „Sustainable Aviation Fuel” rövidítése, magyarul fenntartható repülőgép-üzemanyag. Kifejlesztésének célja az volt, hogy a légi közlekedés környezetre gyakorolt negatív hatását csökkentsék. A SAF-nak a hagyományos fosszilis repülőgép-üzemanyagokhoz hasonló tulajdonságai vannak, azonban lényegesen kevesebb a hozzá kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás, a fosszilisekkel összehasonlítva akár 80%-kal.

A SAF a repülés fenntarthatóbbá tételének egyik fontos eleme lehet a közeljövőben. Alapvetően sokféle alapanyagból készülhet, például erdészeti és mezőgazdasági hulladékokból, energianövényekből, hidrogénezett zsírokból és olajokból (pl. használt étolajból), algákból és kommunális hulladékokból. Ráadásul „drop-in” üzemanyagként alkalmas arra is, hogy keverjék a fosszilis üzemanyagokkal. Mellette szól, hogy használatához nem kell módosítani a már meglévő tárolási és tankolási infrastruktúrát, a repülőgépeket vagy a hajtóműveket.

Ahhoz, hogy a repülőgép-üzemanyag fenntarthatónak minősüljön, az előállítás módjának is meg kell felelnie a környezeti és társadalmi követelményeknek. Ilyen követelmény például a biodiverzitás védelme, a körültekintő földhasználat, a termelési folyamatokban alkalmazott munkaügyi normák sora, valamint az üzemanyag-előállításban részt vevő közösségek társadalmi és gazdasági fejlődésének támogatása.

A SAF napjainkban még korlátozottan áll rendelkezésre. A jelenlegi termelés a globális repülőgép-üzemanyag iránti kereslet kevesebb mint 1%-át teszi ki. Mindazonáltal egyre több üzem kezdi meg a gyártását, és az előrejelzések szerint 2025-re a hagyományos repülőgép-üzemanyag mintegy 2%-át lehet majd ezekkel a fenntarthatóbb üzemanyagokkal helyettesíteni. Elterjedését azonban némileg gátolja, hogy ma még lényegesen drágább, mint a fosszilis alapú sugárhajtómű-üzemanyagok.

További szócikkek

Kapcsolódó szócikkek

Energianövények

Bioüzemanyag

search icon