Segítsd a kutatók munkáját, ha kaktuszba botlasz!

Segítsd a kutatók munkáját, ha kaktuszba botlasz!
Segítsd a kutatók munkáját, ha kaktuszba botlasz!

A kaktuszok úgy élnek gondolatainkban, mint a meleg égövek száraz élőhelyeinek növényei, amelyek Magyarországon csak lakásokban, üvegházakban, kertekben fordulnak elő – írják a Kiskunsági Nemzeti Park oldalán.

Mára azonban a felmelegedés miatt több faj is megvette lábát hazánkban, hiszen némelyikük akár azt is képes elviselni, ha a hőmérséklet huzamosabb ideig -20 °C alá csökken. Mint írják, emiatt az ország számos pontján természetes és természetközeli élőhelyeken is megjelenhetnek a kaktuszok.

Ez pedig komoly probléma, hiszen ahol megvetik a lábukat ott veszélyeztetik az őshonos növény- és állatvilágot, illetve a terület mezőgazdasági és rekreációs célú hasznosítását is. Megjelenésük hátterében a legtöbb esetben szándékos kiültetés áll, esetleg véletlenül a zöldhulladékkal együtt kerülnek ki a természetbe.

A kaktuszok terjeszkedésének megállításához a szakembereknek több információra van szüksége arról, hogy jelentek meg, illetve telepedtek meg sikerrel állományaik. Ebben pedig az egyszeri természetjáróként is tudjuk segíteni az illetékeseket.

Ha kaktuszba botlunk, mindenképp értesítsük az illetékes nemzeti parkot, vagy a „Kaktuszok a természetben” nevű Facebook-oldalon tegyünk bejelentést. Mint írjék, az észlelés rögzítéséhez szükséges a helyszín pontos (lehetőleg koordinátákkal történő) megadása és nem árt ha készül fotó is a kaktuszról.

A borítókép illusztráció!

search icon