Segítség, lódarázs! Vagy mégsem?

Segítség, lódarázs! Vagy mégsem?
Segítség, lódarázs! Vagy mégsem?

Májustól nyár végéig a korhadt fák vagy a komposzt körül akár nagy tömegben keringő, kifejezetten nagy méretű, ijesztő kinézetű darazsakkal találhatjuk szembe magunkat. Mielőtt pánikszerűen futásnak erednénk, vegyük őket jobban szemügyre, ugyanis minden bizonnyal nem lódarazsakkal van dolgunk.

Óriás tőrösdarázshím
Fotó: Canva

Sokkal inkább a csodaszép óriás tőrösdarázshoz van szerencsénk, amelyet könnyedén meg tudunk különböztetni agresszív rokonától, a lódarázstól. A két faj ugyanis küllemben és életmódban is eltér egymástól.

A lódarazsak (Vespa crabo) társas darazsak, amelyek sokszor kifejezetten hatalmas méretű, akár több ezer egyedet számláló darázsfészekben laknak. Ezzel szemben az óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) magányos darázs, azaz nem él családi kötelékben, és nem épít fészket sem. 

Lódarázs
Kép: Canva

A lódarázskirálynő akár 3,5 centiméter hosszú is lehet, a dolgozók ennél kisebbek, körülbelül 2,5 centiméteresek. Potrohuk sárga, a tor felé közeledve fekete sávos mintázattal. A tor és a lábak feketék, fejük sárgás, rajta sötét mintázattal. Az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb hártyásszárnyúja, a nőstények teste akár az 5 centiméteres hosszt is elérheti. Potroha fekete alapon sárga mintás, a tor és a lábak feketék. A hímek feje fekete, a nőstényeké pedig sárga.

A lódarázs – főleg a fészke közelében – kifejezetten agresszívan viselkedik, az óriás tőrösdarázs azonban igazán békés állat. Ugyan van fullánkja, de csak végső esetben használja ellenünk.

Darazsak a ház körül – Védekezz ellenük környezetbarát eszközökkel!

A lódarázs vérbeli ragadozó, zsákmányállatai nagy részét legyek és különböző kártékony rovarok alkotják, de sajnos a mézelő méhekre is veszélyt jelent. Az óriás tőrösdarázs kifejlett egyedei a különböző virágokat látogatják, és ezek nektárját fogyasztják.

Óriás tőrösdarázsnőstény
Kép: Canva

Az óriás tőrösdarázs parazitoid darázsfaj, ami azt jelenti, hogy más rovarok lárváját használja a szaporodáshoz. Egyik kedvenc gazdaállata az orrszarvúbogár, de előszeretettel helyezi petéit a rózsabogár, a szarvasbogár vagy a kártékony cserebogár lárváiba is.

Az óriás tőrösdarázs védett, természetvédelmi értéke 50.000 forint!

search icon