Servo Movement

Ahol áram van, ott a mopeded is tölthesd – ezen dolgozik a Servo Movement

Kompakt, praktikus, környezetbarát. A könnyű elektromos járművekkel kapcsolatban szinte csak egyetlen kérdés marad: hol tudom majd tölteni őket? A Power Share rendszerrel a válasz: szinte bárhol. Csapó Balázzsal, a Servo Movement vezető designerével beszélgettünk.

Milyen filozófia alapján működik cég?

Tíz éve, Pekingben járva tudatosult bennem először az, hogy a könnyű elektromos járművek, röviden LEV-ek (Light Electric Vehicles) lesznek a közlekedés jövője. Egy nagyvárosban szükségünk van a képességre, hogy gyorsan egyik pontból a másikba jussunk, ugyanakkor az, hogy mindent alárendelünk ennek, egyre több az út és ezek egyre forgalmasabbak, zajosabbak, meg is fojtja a városokat. Az elektromos autó egy előrelépés, de ezekkel ugyanúgy a dugóban fogunk ülni. A LEV kicsi, környezetbarát és praktikus, tökéletes a városi használatra. Márpedig én hiszek abban, hogy a városi közlekedésnek nem csak szükségesnek kell lennie, hanem élvezhetőnek is, olyasminek, ami mellett élhető marad a város. A LEV tehát tökéletes lehetne a városi közlekedésre, jelenleg azonban az egyik legnagyobb probléma vele a töltési infrastruktúra hiánya. Erre találtuk ki a Servo Powershare-t.

Mennyiben egyedülálló a tevékenységetek Magyarországon, esetleg Európában?

Teljesen az. Léteznek különféle megoldások a könnyű elektromos járművek töltésére, például vannak, akik akkumulátort cserélő pontokat alakítottak ki, de ezek jellemzője, hogy mindig csak az adott típusú, márkájú jármű töltése megoldható ott. A Servo Powershare áthidalja ezt a problémát, hiszen mindegy, milyen a jármű töltőjének kialakítása, az biztos, hogy a másik végén egy sima villás dugó van, amit egy normál konnektorba kell csatlakoztatni. Az áram pedig ott fut a falakban, gyakorlatilag mindenhol ott van tőlünk fél méterre, mi csak kihozzuk ezt, és elérhetővé tesszük a felhasználóknak. Úgy kell elképzelni, hogy pont olyan egyszerű ez, mintha a házinéni kiengedné az ablakon a hosszabbítóját, csak mi digitalizáltuk ezt a folyamatot. Ez a megosztás alapú töltőhálózat tudomásunk szerint teljesen egyedi elképzelés.

Hogyan juthat bevételhez például egy társasház a PoweShare Pont kialakításával?

Amikor valaki az elektromos rollert vagy mopedet csatlakoztatja a Powershare-re, a mobiljára töltött applikációval aktiválnia kell az adott konnektort vagy USB kiállást, hogy meginduljon a töltés. A könnyű elektromos járművek töltése nagyjából ugyanakkora terhelést jelent a hálózatra, mintha mondjuk valaki feltenné tölteni a laptopját. A töltésért a felhasználó nálunk fizet, mi pedig az áram, illetve a Powershare használatának díját a hónap végén kifizetjük a társasháznak. Hosszú távon az a célunk, hogy minél több épület oldalán ott legyen a Powershare Pont, de az elsődleges fókuszunkban az éttermek, kávézók, szálláshelyek voltak. Ezt az üzleti modellt a járvány aztán alaposan átírta, viszont a munkahelyeken egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy a dolgozók a tömegközlekedés igénybe vétele nélkül el tudjanak jutni munkába. Egy hat mopedből álló géppark fenntartásával, amit a dolgozók szabadon használhatnak, nagyjából egy céges autó áráért biztonságos és fenntartható közlekedési eszközhöz jutnak azok a dolgozók is, akik eddig még egy bérletet sem kaptak, a Powersahe Pontokon pedig természetesen bárki más is tölteni tudja a LEV-jét.

Milyen forradalmian új megoldást alkalmaztok, ha van ilyen?

A Servo LEV-ekhez kifejlesztettünk egy okos fedélzeti egységet, ami rácsatlakozik az akkumulátorra és interneten keresztül kommunikál az okostelefonoddal. Az applikációval kulcs nélkül indíthatod a járműved, folyamatosan látod a térképen a hatótávodat, mozgásérzékelős riasztóval és GPS nyomkövetéssel felügyelheted. Így mindig tudod, mikor kell legközelebb töltened, a céges járművek esetében pedig így könnyebben nyomon követhető, melyik LEV-et ki használja éppen, és hol.
Milyen jellegű jövőbemutató tevékenységeitek vannak még?
Legfőbb célunk az e-mobilitás egyik legdinamikusabb területén, innovatív Smart City ökoszisztémák fejlesztésben és gyártásban olyat alkotni, ami fenntartható és megváltoztatja az emberek gondolkodását és a piacot. Azt szeretnénk, ha a Servo Share pontokat a jövőben majd maguk az önkormányzatok működtetnék, ők integrálnák ezt bele az okosvárosok rendszerébe.

A fenntarthatóság bármilyen módon megjelenik-e az életetekben?

A saját fejlesztésű mopedünk, a Linda megalkotásakor az egyik elsődleges szempont az volt, hogy időtálló legyen. Olyan LEV-et szerettünk volna, ami 10 év múlva is használható, sőt 10 év múlva is jól fog kinézni. Egy előremutató, szép és jó járművet akartunk megalkotni, ami felhívja a figyelmet a LEV kategória ökológiai fontosságára, urbánus praktikumára, stílusbeli lehetőségeire.

Hány töltőállomásra lenne szükség egy városban, hogy az már jó lefedettséget adjon?

Ha Budapestet vesszük, ami tömegközlekedés szempontjából egy elég jól lefedett világváros, akkor azt mondom, hogy mondjuk annyi töltőpont legyen, mint ahány megállója a tömegközlekedésnek van, vagy több – tehát ne kelljen messzebb mennem egy töltőpontért, mintha a legközelebbi megállóba mennék. Ha 1,3-szor több Powershare van, akkor az már egy nagyon jó lefedettséget jelent. Ez azt jelenti, hogy Budapesten 6 ezer töltőponttal már tökéletes lefedettséget lehet adni, ráadásul mindezt olyan bekerülési és fenntartási költségekért, ami elenyésző például az útfenntartáshoz vagy a közösségi közlekedési infrastruktúra fenntartásához képest.

Ha tetszett a Servo Movement története, szavazz, hogy a hónap közönségdíjasa lehessen!

Képek: Servo Movement

search icon