Sikerül vajon megmenteni a tengerikókuszt?
Sikerül vajon megmenteni a tengerikókuszt?

A különleges botanikai ritkaság, a tengerikókusz a Seychelle-szigetek közül már csak kettőn, Mahé-n ls Curieuse-n fordul elő, és csupán 8000 létezik belőle, veszélyeztetettként fel is került a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listájára. A megmentésére a helyiek új ültetési rendszert dolgoztak ki. A coco de mer, más néven a tengeri kókusz vagy dupla kókusz, endemikus a szigeteken, a világon a legnagyobb és legnehezebb terméssel rendelkezik, rengeteg hagyomány és legenda kapcsolódik hozzá.

A gigantikus terméssel rendelkező növény veszélyeztetett státuszához az is hozzájárult, hogy a kétlaki pálma külön hím és női növényekkel rendelkezik, amelyeknél a környezeti feltételektől függően akár 50 évig is el is tarthat a nemi érettség elérése, ami rendkívül lassú növekedést jelent. A Covid-19 világjárvány előtt feketepiacon is nagy érdeklődés övezte a magot, így a védett területekről illegálisan is leszedték. További veszélyt jelentenek az erdőtüzek, kiszámíthatatlan esőzések miatt az éghajlat összeomlása, valamint a kártevők és a betegségek.

A természetvédők a szigetlakókhoz fordultak, hogy segítsenek biztosítani a pálma jövőjét. A tavaly nyáron elindított program keretében a lakosokat arra kérték, hogy kérjenek engedélyt arra, hogy legfeljebb öt coco de mer magot ültessek el a birtokukon. A természetvédők abban bíznak, hogy az új rendszer biztosítja a szigetlakók a lehetőséget, hogy jogszerűen növesszenek a kertjükben tenegrikókuszokat, miközben segítenek megőrizni a fajt.

A rendszer keretében a Seychelles Islands Foundation (SIF) részletes formanyomtatvány benyújtását kérte a jelentkezőktől, valamint 500 Seychellois rúpia kifizetését, hogy jogosultak legyenek a vetőmagok elültetése az ingatlanukon. A kérelmezőknek több kritériumnak is meg kellett felelniük: mivel a pálma akár 25-35 méter magasra nő, a birtokuknak legalább 10 x 10 méteres területtel kell rendelkeznie magonként. A SIF munkatársai meglátogatnak valamennyi alkalmasnak tűnő ingatlant annak érdekében, hogy értékeljék a méretet és a talajtípust, és eldöntsék, hogy a kérelmező jogosult-e a növénytermesztésre, és hány vetőmagot lehet elültetni. Gondoskodnak arról is, hogy az ültetési hely ne legyen hozzáférhető az illegális kereskedők számára.

A decemberi pályázati időszak végén 104 kérelem érkezett be 422 magra a az SIF-hez, ami jócskán meghaladta a várakozásaikat. A program elindítása óta az SIF 60 helyszínre látogatott el, közülük mindegyik sikeres volt, de néhány esetben az elültetett magok számát csökkenteni kellett a helyhiány vagy a rossz talajminőség miatt. Eddig 26 ingatlanban 96 magot ültettek el. A COVID korlátozások enyhülése után folytatódik a többi helyszín vizsgálata is.

A növény rendkívül lassú növekedési üteme miatt persze nem minden jóváhagyott ingatlantulajdonosoknak lesz lehetősége látni, hogy a coco de mer pálma termése megérik, de így is megéri hozzájárulni a faj megmentéséhez.

(Guardian)

(fotó:Wikimedia)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon