Síközpontok kerülnek veszélybe a felmelegedés miatt
Síközpontok kerülnek veszélybe a felmelegedés miatt

Anzère-t gyakran Európa legzöldebb síközpontjaként emlegetik. A svájci település azonban nehezen indította a 2023-as téli szezont. Sok más alpesi síközponthoz hasonlóan az alacsonyan fekvő Anzère is kénytelen volt lezárni néhány pályáját a hóhiány és az esős időjárás miatt december végén és január első napjaiban.

A közelmúlt meleg időjárása és a tél enyhülése az egész Alpokban előjele lehet annak, ami a síiparra vár. Sok síközpont tisztában van azzal, hogy csak két lehetőségük van: bezárnak, vagy átalakítják üzleti modelljüket, hogy megbirkózzanak a növekvő éghajlati veszélyekkel. A svájci Alpoktól a Sziklás-hegységig a síközpontok úgy küzdenek az éghajlatváltozás hatásaival, hogy megpróbálnak elegendő hótakarót biztosítani és gyorsan alkalmazkodni a változó körülményekhez.

Tisztában vagyunk azzal, hogy az elkövetkező évekre át kell alakítanunk az üdülőközpontot. Többet fektetünk be a kerékpárutakba, a hegymászó útvonalak fejlesztésébe, és a sétaútvonalakba

– mondja Stephani Dijkman, a síközpont igazgatója

Nagy aggodalomra ad okot a gleccserek gyors eltűnése is. Az olyan alpesi üdülőhelyek, mint a franciaországi Tignes, a gleccserektől függnek a hótakaró és a vízellátás szempontjából. Az európai Alpokban a gleccserek 2100-ra várhatóan szinte teljesen eltűnnek, és az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete arra figyelmeztet, hogy az évszázad végére a 2017-es mennyiségük 94%-át elveszíthetik. A hőmérséklet emelkedésével a gleccserjég gyorsabban olvad, és kevesebb friss hó marad.

A gleccserek olvadása súlyos áradásokhoz és erózióhoz vezethet az alattuk lévő völgyben, és növelheti a lavinák kockázatát, ami kritikus infrastruktúrát tehet tönkre, valamint jelentősen csökkenti a helyi hegyi közösségek vízellátását. Az emelkedő hőmérséklet és a csökkenő hómennyiség lerövidíti a téli síszezont, ami aggasztó tendencia azon hegyvidéki közösségek számára, amelyek megélhetése a téli sportoktól függ.

A hóhiány nem az egyetlen kihívás, amellyel a síközpontok küzdenek. Az Egyesült Államokban az erdőtüzek szinte még nagyobb veszélyt jelentenek. Az elmúlt öt évben az erdőtüzek veszélyesen közel kerültek a városokhoz.

A síközpontok azon fáradoznak, hogy a teljes szezonban nyitva tarthassanak, és a turisták számára a hófödte, festői környezetet nyújthassák, amelyet elvárnak. Az alkalmazkodási intézkedésnek negatív környezeti következményei is vannak, a síközpontok sokszor környezetszennyező gépeket használnak. Ugyanakkor komoly aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban is, hogy ez az intézkedés milyen hatással lesz a helyi biológiai sokféleségre és az élővilágra.

(Forrás: bbc.com)

search icon