Kénytelenek bezárni az európai síparadicsomok

Kénytelenek bezárni az európai síparadicsomok
Kénytelenek bezárni az európai síparadicsomok

Rossz hír a síelést tervezőknek, hiszen az Európát érintő extrém januári meleg, és a csapadék hiánya bezárásra kényszerít több klasszikus síterepet, mindössze néhány héttel a nyitás után.

A sísport bölcsőjét jelentő Alpok már így is küszködik a hóhiánnyal. Az előrejelzések azt mondják, hogy az évszázad végére 70%-kal kevesebb lesz a hó a hegyekben. Ez veszélyezteti az évi több, mint 60 millió turista által működtetett 30 milliárd dolláros síipart.

A síipar már most is érzi a klímaváltozás hatását. Természetesen egyre nagyobb súllyal van jelen a hóágyúzás, de így is fél-egy hónappal rövidült a síszezon. De az így is extrémnek számít, hogy a csúcsidőszakot jelentő január elején már be kellett zárni.

Az északi Alpok és a francia Pireneusok különösen küzd a hó miatt. A francia meteorológiai hivatal jelzése szerint, már most az idei a legmelegebb január az elmúlt 25 évben.

A legjobb 12 európai sí resort közül is be kellett zárni néhánynak. De nem csak a franciákat sújtja az extrém meleg. Története során először, a sí-világkupának otthont adó svájci Adelboden is kénytelen műhavon megrendezni a versenysorozatot.

Nem biztos, hogy a hóágyúzás jó a természetnek

A hóágyúzás nem új keletű, már az 1980-as évektől rendszeresen használják. A vélemények megoszlanak róla. Egyes álláspontok szerint ott, ahol eleve havas a táj, a plusz hó segít megőrizni az eredeti ökoszisztémát. De a rengeteg felhasznált energia és víz, valamint az esetlegesen szükséges vegyszerek inkább negatív irányba mozdítják a mérleget.

Európa többi részén is tombol a januári tavasz

Németországban, Lengyelországban és Csehországban is tavaszt idéz az újév. Varsóban január 1.-én 18,9 fokot mértek, ami több mint 5 fokkal döntötte meg a korábbi melegrekordot. A délnyugat-németországi Ohlsbachban 19,4, az észak-spanyolországi Bilbaoban pedig 25,1 fokot mértek. Prágában szilveszterkor pedig 247 éves rekord dőlt meg.

forrás: www.independent.co.uk

search icon