Sok élelmiszer végzi a kukában itthon, érdemes tennünk ellene
Sok élelmiszer végzi a kukában itthon, érdemes tennünk ellene

Október 16-án tartják az Élelmezés világnapját. Ebből az alkalomból készített reprezentatív felmérést az HonestFood a magyarok vásárlási szokásairól és az élelmiszerpazarlásról. Az eredmények elgondolkodtatók, van hova fejlődnünk.

Ahogy a felmérésről beszámoló termekmix.hu írja, a magyarok döntő többsége, 10-ből több mint 9 ember tudatos vásárlónak tartja magát, ennek ellenére honfitársaink 59%-a dob ki élelmiszert, ráadásul majdnem minden negyedik magyar, 23% kifejezetten sokat.

Ezzel együtt is pozitív viszont, hogy a sok élelmiszert kidobók 70%-a tudja, hogy tudatosabbnak kellene lennie. Őket a húsipari cég, a KOMETA 99. Zrt által életre hívott HonestFood kezdeményezés tippekkel is ellátja arra vonatkozóan, hogyan lehet csökkenteni az élelmiszerpazarlást. A fennmaradó 30%-ot sajnos hidegen hagyja ez a téma, a teljesen képet tekintve a magyarok 7%-át egyáltalán nem zavarja, ha egy élelmiszer a kukában végzi.

A számokból kitűnik, hogy majdnem minden második magyar (46%) tudatos vásárlónak tarja magát. Ez alapvetően jó hír lenne, de arányaiban a legtöbb vásárló számára (32%) a tudatos vásárlás azt jelenti, hogy figyeli az akciókat, és képes több helyre is elmenni, hogy mindent a legjobb áron vegyen meg. Tehát a tudatosság inkább akciófigyelést jelent.

Mit szoktunk kidobni?

A HonestFood kitatásából az is kiderült, milyen élemiszertípust dobunk ki leginkább. A legnagyobb arányban pékáru kerül a kukába (31%), míg készételt nagyjából minden negyedik magyar dob ki. A Greendex is foglalkozott korábban azzal, hogy mit tehetünk a megmaradt készételekkel, hogy azok ne menjenek kárba: akár további ételek alapanyagaként is felhasználhatók, de a fagyasztás is jó megoldás lehet.

Hacsak nem penészes a pékáru, rengeteg felhasználási módja van még azután, hogy megszikkadt vagy megszáradt. Gondoljunk csak bele, vannak kifejezetten olyan ételek, amelyek kimondottan nem friss pékáruval készülnek, pl. mákosguba, fasírt. De egy megszáradt zsemléből mi magunk is készíthetünk zsemlemorzsát, ami így akár hónapokig is eláll. Betervezhetünk heti egy melegszendvics vacsorát is, ami a kis darab sajtok, szárazabb kolbászok felhasználására is tökéletes. Sőt, akár le is fagyaszthatjuk a pékárutöbbletet.

– mondja Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője

Zöldséget és gyümölcsöt minden ötödik válaszadó dob ki időről–időre, míg tejtermékeket a válaszadók 12%-ánál mennek kárba. Mint írják, a legkevésbé tartós élelmiszert, húst és húskészítményeket dobunk ki (előbbi aránya 4%, utóbbié 6%).

Az Élelmezési világnap alkalmából a kaposvári KOMETA 99. Zrt. már hatodszorra csatlakozik a FAO és a Magyar Élelmiszerbank által kezdeményezett adománykonvojhoz. „Fontosnak tartjuk az Élelmiszerbank munkáját, idén eddig közel 44 ezer terméket juttattunk el hozzájuk. A rászorulók megsegítése mellett közös ügyünk az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem is.” – mondta Giacomo Pedranzini, a KOMETA 99. Zrt. ügyvezető-igazgatója, az HonestFood koncepció megalkotója

search icon