Sokat tesz a fenntarthatóságért, de erdeivel mostohán bánik a skandináv ország
Sokat tesz a fenntarthatóságért, de erdeivel mostohán bánik a skandináv ország

Az Európai Unió zöld törekvéseinek határozott támogatójának számító Svédországot sok kritika éri erdőgazdálkodási módszerei miatt. A legnagyobb probléma, hogy a fakitermelést éghajlat-károsító módon végzik – írja az Euronews.

Svédország területének 70%-át borítja erdő. Összehasonlításként a magyar adat 21% körüli, de ennek közel a felét ültetvény jellegű, tájidegen fajok alkotják. A skandinávoknál tehát erdő van bőven, az adottságaikkal pedig igyekeznek jól sáfárkodni – Svédország a világ tíz legnagyobb fatermék-exportőrének egyike.

Mint írják, a svéd erdőgazdálkodás jelenleg az EU-nál is fókuszban van, a közös európai zöldpolitikáról szóló tárgyalások során próbálják egyensúlyba hozni a gazdasági előnyöket a környezetvédelemmel. Ez azonban nincs ínyére a svéd döntéshozóknak: közölték az Európai Bizottsággal, hogy ne avatkozzanak bele a svéd erdőgazdálkodás folyamataiba. A Svédországhoz hasonlóan a szintén sűrű erdővel rendelkező Ausztria és Finnország is azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak, nem kéne beleszólnia az erdészeti politikájukba.

Nem tartom helyesnek, hogy az erdészeti ágazatunkat olyan emberek szabályozzák, akik egyáltalán nem, vagy csak alig értenek hozzá.

– mondta Jessica Polfjärd svéd európai parlamenti képviselő a Politicónak

Az Euronews cikke arra is kitér, hogy a januártól fél évig az Európai Unió soros elnökségét adó Svédországtól az EU elvárja, hogy munkájuk során foglalkozzanak az erdőgazdálkodásukkal kapcsolatban felmerülő környezetvédelmi aggályokkal.

Az EU problémája a skandináv ország erdőgazdálkodásával az ökoszisztémát károsító tarvágás alkalmazása, mely a fő termelési módszer a svédeknél. A szervezet 2030-ig szóló erdészeti stratégiájában sürgeti a tagállamokat, hogy kerüljék a tarvágást, melynek során egy adott erdőterület összes fáját kivágják, ezzel károsítják a talajt, és szűkebb keretek közé szorítják a terület biodiverzitását.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy Greta Thunberg csoportos keresetet nyújtott be a svéd állam ellen, amiért az nem tett megfelelő intézkedéseket a klímaváltozás megállítására, és a 2045-re ígért karbonsemlegesség megvalósítására – nem az EU tehát az egyetlen, aki kevesli a svéd kormány klímavédelmi intézkedéseit.

search icon