Sosem látott tüzek pusztítanak Törökországban

Sosem látott tüzek pusztítanak Törökországban
Sosem látott tüzek pusztítanak Törökországban

A észak-amerikai és a szibériai tűzvészek után a Mediterráneumban is pusztítanak a lángok. Törökországban több mint egy hete próbálják kontrollálni a tüzeket, melyek a mezőgazdaságot, a lakosságot és a turizmust egyaránt veszélyeztetik. Az elmúlt napokban több ország is tűzoltó repülőkkel segítette a helyi hatóság munkáját, az enyhülést azonban valószínűleg csak az időjárás változása hozhatja el a hétvégén.

A tűz hátterében, ahogy más vidékeken is, elsősorban az extrém magas hőmérséklet és a hosszú ideje tartó szárazság áll. Az ország déli részein a hőmérséklet a 40 Celsius fokot is meghaladja, de az oltási munkálatokat az erős szél és az alacsony páratartalom is nehezíti. Eközben folyamatosan pattannak ki újabb tűzgócok.

A phys.org-on megjelent beszámoló szerint sok gazdálkodó a tengerpartra hajtja az állatait, ahol viszonylagos biztonságban lehetnek. Egy helyi gazda elmondása szerint a tűz egy pillanat alatt lobbant be, alig maradt ideje megmenteni az állatait.

Az egyik tehenem halálra égett. Soha nem láttam hasonlót, még csak tűznek sem nevezném, ami történt. Sokkal inkább olyan volt, mintha bomba robbant volna.

–mondta egy helyi gazda

Közben a tengerparti turistaparadicsomokból ezreket kellett evakuálni, csak Mugla tartományból eddig mintegy 10 ezer embert menekítettek ki. Az tűzvész következtében múlt szerda óta 8-an vesztették életüket.

A szokatlan forróság nem csak tüzeket okoz, de rekord szintre emeli a villamosenergia-felhasználást is. Ennek következtében a napokban áramszünetek voltak olyan városokban is, mint Ankara vagy Isztambul.

Kavarog a füst Délnyugat-Törökország felett a Európai Űrügynökség Sentinel műholdjának felvételén.

Az MTI beszámolója szerint Azerbajdzsán, Irán, Oroszország és Ukrajna után tegnap Spanyolország és Horvátország is tűzoltó repülőgépet küldött Délnyugat-Törökországba, hogy segítsenek az oltási munkálatokban. Ennek nyomán Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden köszönetet mondott mindazon országoknak, amelyek „erős szolidaritásról” tettek tanúbizonyságot.

Közben Erdogant számos bírálat is éri. Sokak szerint az elnök nem lépett fel elég erélyesen a helyzetben és túl későn reagált a katasztrofális eseményre. Emellett a hatóságok azzal fenyegetik az ország médiumait, hogy ha a történéseket továbbra is élőben közvetítik és ezzel „félelmet és aggodalmat váltanak ki a nyilvánosságban”, akkor pénzbírságra számíthatnak.

search icon