Több ezer flamingóbébi pusztult el a szárazság miatt Törökországban
Több ezer flamingóbébi pusztult el a szárazság miatt Törökországban

A környezetvédők szerint a klímaváltozás és a mezőgazdaság túlzott vízfelhasználása együttesen okozta azt az aszályt, mely több ezer frissen kikelt flamingó vesztét okozta.

A Konya tartományban található Tuz-tavon évente több mint 10 ezer flamingó jön a világra, ezzel pedig a világ egyik legnagyobb természetes tenyészterülete a világon. Idén viszont lényegesen kevesebb, mindössze 5 ezer tojás kelt ki, a csibék többsége pedig a vízhiány miatt elpusztult.

Egy helyi madárfotós, Fahri Tunc szerint ennek oka az lehet, hogy a tavat tápláló csatorna vizét mezőgazdasági célokra használták fel, miközben a szokásosnál erősebb szárazság is sújtotta a térséget. A probléma egyébként nem teljesen új, tavaly is nagyjából 50%-al haladta meg a víz iránti kereslet a kínálatot.

A török környezetvédők szerint a tó különleges biológiai sokféleségének fenntartása csak úgy megoldható, ha a régióban megváltoztatják az öntözési módszereket. Ezzel szemben a török mezőgazdasági miniszter tagadta, hogy a mezőgazdaság lenne a hibás, vagy hogy bármiféle közvetlen vagy közvetett kapcsolat lehet az elpusztult madarak és a környékbeli kutak használata illetve a mezőgazdasági öntözés között.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(independent)

search icon