

A szalmonellózis minden, csak nem kellemes. A szalmonella baktérium okozta fertőzés rendesen megbolygatja az emésztőrendszert: gyomorfájást, hasmenést és lázat okoz. Habár néhány nap alatt elmúlik, érdemes résen lenni, mert könnyen kiszáradást okozhat. De honnan ismerheted fel a szalmonellás tojást, mik okozhatják még a betegséget, és hogyan lehet gyógyítani?
A szalmonellafertőzés (szalmonellózis) igen gyakori bakteriális megbetegedés, amely a béltraktust érinti. A szalmonella baktériumok jellemzően az állatok és az emberek belében élnek, és a széklettel ürülnek ki. Leggyakrabban szennyezett víz vagy élelmiszer útján fertőződünk meg. Vannak olyan szerencsések, akiknél a baktérium nem okoz tüneteket, ám a szalmonellózis jelei a legtöbbünknél jelentkeznek. A szalmonellafertőzés lappangási ideje 8–72 óra. Ezt követően gyomorgörcsök, láz, hasmenés formájában indul a kínszenvedés. A legtöbb egészséges ember néhány napon vagy egy héten belül felépül bármilyen különösebb kezelés nélkül.
Bizonyos esetekben a hasmenés súlyos kiszáradást okozhat, és azonnali orvosi ellátást igényel. Életveszélyes szövődmények is kialakulhatnak, ha a fertőzés a beleken túlterjed. Ilyen betegség a hastífusz is, amely a rosszul közművesített településeken, a fejlődő országokban még előfordulhat. Ilyenkor a baktériumok megtapadnak a vékonybélben és a vastagbélben, fekélyt okoznak, súlyos esetben pedig az idegrendszert és a szívet is károsíthatják. A szalmonellafertőzés kockázata nagyobb az olyan országokban, ahol nincs tiszta ivóvíz, és nem kielégítő a szennyvízkezelés, ezért ilyen helyeken különösen elővigyázatosnak kell lenni.
Hogyan lesz szalmonellás az étel?
A szalmonella gyakori az élővilágban, bármelyik ember bélrendszerében is előfordulhat, olyanokéban is, akik teljesen egészségesnek látszanak. A baktérium tünetmentes beteg élőlény székletével, illetve tojással terjedhet, és fertőzhet meg bárkit. A nyers tojás, hús, élelmiszer útján kerül legkönnyebben a szervezetbe. Habár a szalmonella tojás fogyasztásával fertőz leginkább, bármilyen ételre rákerülhet, és benne könnyen elszaporodhat a baktérium. Ez leginkább hűtés nélküli vagy hosszabb ideig szobahőmérsékleten tárolt ételekkel fordul elő. De honnan tudhatod meg, hogy szalmonellás tojás került a tányérodra?

Kép: canva
A szalmonella jelenléte a tojáson szabad szemmel – illetve a szagáról vagy az ízéről – nem mindig vehető észre, mert a baktérium nem feltétlenül változtatja meg a tojást. Ezért a legbiztosabb a megelőzés és a helyes kezelés.
Ami gyanús lehet:
- Repedt vagy sérült héj, amelyen keresztül könnyebben bejuthatnak a baktériumok.
- Szennyezett héj: rászáradt tyúkürülék vagy sár.
- Szokatlan szag: bár a szalmonella nem mindig okoz kellemetlen szagot, ha a tojásnak furcsa szaga van, nem jó felhasználni.
- Híg, vizes állagú fehérje: ez inkább az öregedés jele, de növeli a fertőzés kockázatát.
Fontos tudni, hogy a szalmonella a tojás héján és a belsejében is lehet, ezért hiába néz ki tökéletesnek, attól még fertőzött lehet. A biztos védekezés módjai:
- Csak megbízható helyről vásárolj tojást!
- Ne fogyaszd nyersen (kivéve a pasztőrözött tojást)!
- Főzd, süsd át teljesen (70 °C felett)!
- Hűtve tárold!
A szalmonellafertőzés tünetei
Gyakran felmerül a kérdés, hogy a szalmonella meddig fertőz, és főképp milyen tünetekre kell számítania annak, aki megbetegedett. A szalmonellózis tünetei hamar jelentkeznek, akár pár órával a fertőzött élelmiszer elfogyasztása után. Egyes esetekben lehet tünetmentes is a fertőzés, ilyenkor a fertőzött személy hosszú időn át üríti és – nem megfelelő higiénia esetén – terjeszti a kórokozót.

Kép: canva
A szalmonellafertőzés jellemző tünetei:
- vizes, nyákos hasmenés;
- hányinger, hányás;
- hasi fájdalom, görcsök;
- elesettség;
- láz, hőemelkedés, hidegrázás.
A szalmonellafertőzés tünetei 2–10 napig nehezítik meg a beteg életét, de bizonyos esetekben kialakulhat krónikus hasmenés is.
A baktérium 5°C és 60°C között életképes, ezért a nyáron kint hagyott ételben gyorsan elszaporodik. A hűtőben sem pusztul el, ellenben kevésbé tud szaporodni. Rossz hír, hogy a fagyasztás sem segít, mert bár inaktiválódik a baktérium, a felmelegedés hatására ismét szaporodásnak indul. 70 °C fölött azonban már pár perc alatt elpusztul, tehát az ételek hőkezelése a leghatékonyabb megelőzési mód.
A baktérium élelmiszerben való kimutatására gyakori megoldás a szalmonellateszt. Ez olyan laboratóriumi vizsgálat, amelynek célja a Salmonella baktérium jelenlétének igazolása ételben, vízben, állati mintákban vagy az emberi szervezetben.
1. Élelmiszer- és tojásvizsgálat
- Mintát vesznek a tojás héjáról és/vagy a belsejéből.
- A mintát laborban tápoldaton tenyésztik, hogy a baktérium elszaporodjon.
- Speciális – pl. biokémiai, szerotípus-meghatározásos – tesztekkel azonosítják a Salmonella faját.
- Ez 2–5 napot is igénybe vehet, mert a baktérium lassan nő.
2. Emberi vizsgálata
- Leggyakrabban székletmintából mutatják ki a baktériumot, ha fertőzés gyanúja áll fenn.
- A vizsgálat célja annak megerősítése, hogy a tüneteket (hasmenés, láz, hasi görcs) szalmonella okozza-e.
- Az orvos kérheti a laboratóriumi vizsgálatot akkor is, ha valaki élelmiszerrel dolgozik, és jellegzetes tüneteket produkál.
3. Gyorstesztek
- Léteznek gyorstesztek (pl. PCR-alapúak), amelyek 24 órán belül eredményt adhatnak.
- Ilyet főleg nagyüzemi élelmiszeripari ellenőrzéskor használnak.

Kép: canva
A szalmonellózis kezelése és megelőzése
A szalmonellafertőzést és a baktériumok terjesztését többféleképpen is elkerülheted, beleértve az ételek biztonságos elkészítését, a kézmosást, a szennyeződés lemosását, valamint a nyers hús, a tejtermékek vagy a tojástermékek fogyasztásának kerülését.
Ha már megtörtént a baj, a szalmonellafertőzés kezelése házilag is működhet, amennyiben nagyon enyhe a betegség lefolyása. A fő cél a szervezet folyadék- és elektrolit-háztartásának helyreállítása, mert a hasmenés és a hányás miatt gyorsan ki lehet száradni.
Fontos, hogy ha a tünetek súlyosak (magas láz, véres hasmenés, erős hasi fájdalom, kiszáradás jelei), azonnal orvoshoz kell fordulni. Különösen veszélyeztetettek a kisgyerekek, az idősek, a várandós nők, a legyengült immunrendszerű emberek.
Otthoni teendők enyhe tünetek esetén
Amennyiben enyhék a tüneteid, az alábbiakat érdemes a kezelés során bevetni:
- Folyadékpótlás
- A legfontosabb a víz és az elektrolitok (nátrium, kálium) pótlása.
- Ajánlott enyhén sós vizes oldatot alkalmazni, gyenge teát inni, húslevest enni.
- Kímélő étrend
- Könnyen emészthető, rostszegény ételek ajánlottak: főtt krumpli, sárgarépa, natúr keksz.
- Kerülni érdemes a tejtermékeket (kivéve az élő kultúrás joghurtot), a zsíros, fűszeres, cukros ételeket, a nyers zöldséget és gyümölcsöt (ami puffadást okozhat).
- Pihenés
- A szervezetnek idő kell a gyógyuláshoz, a túlzott fizikai terhelés lassíthatja a felépülést.
- Probiotikumok
- Segíthetnek a sérült bélflóra helyreállításában.

Kép: canva
Hasmenés esetén ne szedj hasfogót (pl. loperamid) orvosi javaslat nélkül, mert a baktérium tovább maradhat a bélben. Emellett ne használj antibiotikumot orvosi előírás nélkül, a szalmonellózis kezelésére ugyanis csak nagyon indokolt esetben adnak antibiotikumot, mivel egyes törzseknél ronthatja a betegség lefolyását, és rezisztenciát okozhat.
A szalmonellafertőzés megelőzése a legfontosabb
Megelőzni a bajt főként az ételek elkészítésekor lehetséges. Nézzük, melyek a legalapvetőbb szabályok!
- A kézmosás rendkívül lényeges!
Az alapos kézmosás fontos fegyver a szalmonellabaktériumok szervezetbe kerülésének megelőzésében. Moss kezet szappannal és vízzel 20 másodpercig, miután
- használtad a vécét,
- pelenkát cseréltél,
- nyers húst vagy baromfit dolgoztál fel,
- a háziállatok helyét takarítottad,
- bármilyen állatot simogattál vagy megérintettél.

Kép: canva
- Tartsd egymástól elkülönítve az ételeket!
A keresztszennyeződés megelőzése érdekében
- a nyers húst, a baromfit és a tenger gyümölcseit tárold más élelmiszerektől elkülönítve a hűtőszekrényben!
- jó, ha két vágódeszka van a konyhádban: egy a nyers húsnak, a másik a gyümölcsöknek és zöldségeknek.
- soha ne tegyél főtt ételt mosatlan tányérra, amelyen korábban nyers hús volt!
- az ételkészítéshez használt felületeket alaposan mosd le és fertőtlenítsd!
- Kerüld a nyers tojás fogyasztását!
A házi készítésű sütitészta, fagylalt, majonéz, hollandi mártás és tojáslikőr mind nyers tojást tartalmaznak. Ha mindenképpen nyers tojást ennél, győződj meg arról, hogy pasztőrözött, és biztonságos helyről származik.
- Főzd meg alaposan az ételeket, és tárold őket megfelelően!
Ügyelj arra, hogy az ételt alaposan főzd meg, és azonnal tedd hűtőbe, vagy fagyaszd le! Lehetőleg friss tojást egyél, és legalább 7 percig főzd! A tükörtojás mindkét oldalát süsd át, különösen nyáron! A tojást ökológiai állattartásból szerezd be, ahol ritkábbak az antibiotikum-rezisztens csírák!

Kép: canva
- A nyers italokkal is okosan!
Vannak olyan területek, ahol különösen fontos, hogy ne igyál nyers, pasztőrözött vagy koszos folyadékokat, különösen tejet és vizet.
- Figyelj oda, ha külföldre utazol!
Egyes külföldi utazások során gyakoriak a gyomortraktust érintő betegségek, nem utolsósorban azért, mert immunrendszerünk az ottani kórokozók ellen nem véd olyan hatékonyan. A forró égövi országokban a kórokozók megtelepedhetnek az ivóvízben is. Igyál palackozott ásványvizet; a csapvizet, a jeget mellőzd!
Kiemelt kép: canva


